На засіданні 16 лютого Комітет з питань антикорупційної політики продовжив розгляд поправок до проекту Закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки» (№ 4135).

Розглядались поправки народних депутатів, які стосуються положень, присвячених моніторингу реалізації державної антикорупційної політики.

Так, засідання розпочалося із розгляду правки №94, яка була підтримана Комітетом частково. Правка передбачає, що спеціальні уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції та виконавці Державної антикорупційної програми мають щорічно до 15 лютого подавати до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) статистичну інформацію про результати своєї роботи згідно із наведеним у проекті переліком.

Зокрема, пропонується передбачити надання відомостей про співпрацю спеціальних уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції з недержавними організаціями, але виключити звітування про взаємодію із засобами масової інформації.

Редакційно враховано правку, якою у звіті передбачається надавати інформацію про кількість повідомлень викривачів, відкритих проваджень за цими повідомленнями, виплачені кошти в якості винагороди викривачам і вилучено із даної статті показники про завдану шкоду державі, через неможливість однозначної оцінки таких втрат.

Також члени Комітету підтримали уточнення, згідно з яким НАЗК може вимагати надання статистичних даних або іншої інформації, пов’язаної з реалізацією антикорупційної політики, тільки у виконавців заходів Державної антикорупційної програми.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна пояснила загальну концепцію контролю і звітування щодо виконання Антикорупційної стратегії. Так, за її словами, в режимі реального часу в спеціальній системі, створеній НАЗК, відбувається моніторинг. Передбачено щорічне заслуховування звіту про виконання заходів Програми з виконання Антикорупційної стратегії. І один раз за строк дії стратегії відбувається національна доповідь щодо ефективності антикорупційної політики.

Згідно із правкою, сформульованою Комітетом, така національна доповідь має відбуватися у рік завершення дії Антикорупційної стратегії.

Також передбачено, що національну доповідь готує НАЗК і не пізніше 1 квітня оприлюднює на своєму офіційному вебсайті.

Народні депутати за участю представника НАЗК детально обговорили правки, які стосуються змісту національної доповіді і прийняли рішення частину з них врахувати.

Також було підтримано ряд редакційних правок.

Водночас, відхилено ряд правок, які не відповідають загальній концепції проекту.

Підсумовуючи результати засідання, Анастасія Радіна поінформувала, що Комітет зупинився на 196-ій правці, яка є першою із правок, які стосуються тіла антикорупційної стратегії. Вона також зазначила, що для розгляду Комітету залишилось ще більше половини правок, поданих до законопроекту. Водночас, головуюча закликала членів Комітету завершити розгляд проекту на наступному засіданні.

Комітет також розглянув інформацію у засобі масової інформації про імовірне розкрадання коштів, вилучених у громадянина України під час розгляду справи щодо його можливої причетності до корупційних дій. Кошти були передані Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), але після доведення непричетності громадянина до злочину, не повернуті.

Члени Комітету прийняли рішення звернутися до АРМА з вимогою надати детальну інформацію та роз’яснення щодо наведеного факту. Також Комітет звернеться до Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України і НАБУ з проханням вивчити наведену інформацію та вжити заходів реагування відповідно до чинного законодавства, і Кабінету Міністрів – вжити заходів для проведення аудиту активів переданих в управління АРМА відповідно до рішень суду.

На засіданні було створено підкомітет з питань антикорупційної політики, законодавчої діяльності у господарських, земельних і містобудівних правовідносинах і затверджено його персональний склад.

Народні депутати також затвердили розклад засідань Комітету на березень 2021 року, згідно з яким, засідання відбудуться 2, 16 та 30 березня о 15.30 у залі засідань і 9 березня о 12.00 - у режимі відеоконференції.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11