8 лютого відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО (UNIC) під співголовуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та Голови делегації Саейму Латвійської Республіки в ПА НАТО Оярса Калниньша. У засіданні взяли участь депутати Верховної Ради України, депутати парламентів держав-членів НАТО, Заступник Генерального секретаря НАТО Мірче Джоане та Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Під час засідання учасники обговорили актуальні питання порядку денного співробітництва Україна-НАТО, роль України у сучасному євроатлантичному безпековому просторі, зосередили увагу на питанні регіональної безпеки, окреслили основні пріоритети співробітництва у сфері оборони та воєнної реформи тощо.

Відкриваючи засідання, Президент ПА НАТО, конгресмен США Джеральд Е. Конноллі наголосив, що 30 років пройшло з моменту відновлення незалежності України: " Україна платить високу ціну за свій вибір. І ми повинні непохитно стояти на вашому боці, щоб захищати вашу свободу обирати власне майбутнє". Він додав, що українські партнери ніколи не погодяться з незаконною окупацією Криму. Джеральд Е. Конноллі також закликав НАТО та Україну "обмінюватися досвідом та допомагати один одному захищати наші демократичні цінності і зміцнювати здатність протистояти та протидіяти спробам їх підриву як зсередини, так і зовні".

У своєму виступі Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що парламентський вимір співробітництва залишається важливою складовою нашого політичного діалогу на високому рівні з НАТО та членами Альянсу: “Сьогодні нашим спільним завданням, як представників народу, є посилення співпраці між Україною та НАТО, спрямованої на побудову безпечного та процвітаючого Євроатлантичного простору". Також Руслан Стефанчук висловив занепокоєння з приводу регулярних порушень режиму припинення вогню на Донбасі, щодо погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму та триваючої мілітаризації Азово-Чорноморського регіону Росією, що продовжує підривати безпеку України та всього регіону. “Ми вбачаємо необхідність посилити реакцію міжнародної спільноти на окупацію Автономної Республіки Крим та м. Севастополя”, сказав він та поінформував парламентаріїв про ініціативу створення Кримської платформи, метою якої є деокупація Криму та його повернення Україні у мирний спосіб. Також Руслан Стефанчук запропонував створити неформальну групу підтримки Кримської платформи в рамках Парламентської асамблеї НАТО.

У своїх виступах парламентарії держав-членів НАТО в черговий раз засвідчили свою підтримку територіальній цілісності України, її незалежності, суверенітету та євроатлантичним прагненням нашої держави. Також депутати суворо засудили триваючу незаконну окупацію Криму Росією, агресивні дії Росії, спрямовані на дестабілізацію ситуації на сході України та мілітаризацію Чорного моря.

У своєму зверненні Заступник Генерального секретаря НАТО Мірче Джоане підкреслив, що незважаючи на пандемію, спричинену COVID -19, особливе партнерство між НАТО та Україною залишилось динамічним. Крім того, новий статус України як партнера з розширеними можливостями сприятиме більш тісній співпраці. Нагадуючи про підтримку Альянсу євроатлантичної інтеграції України, Мірче Джоане наголосив на важливій ролі Парламенту, яку він відіграє у просуванні демократичних реформ, необхідних для досягнення відповідної мети.

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина наголосила на інтенсивній співпраці та взаємодії між Україною та НАТО, водночас, зазначила, що значний потенціал для спільних дій невикористаний, зокрема, в Чорноморському регіоні – ключовому елементі євроатлантичної безпеки: “Ми закликаємо союзників НАТО визначити як пріоритет на 2030 рік “питання безпеки у Чорному морі”. Важливо, спільно з партнерами розробити стратегію дій НАТО щодо Чорного моря.” Також Ольга Стефанішина підкреслила, що ще однією важливою складовою зміцнення безпеки та стабільності в регіоні є реалізація рішення держав-членів НАТО, закріпленого у Декларації Бухарестського саміту 2008 року, щодо майбутнього членства України в НАТО.

Згадуючи витоки НАТО та успішну і динамічну співпрацю ПА НАТО з Україною з моменту підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору в 1997 році, співголова Міжпарламентської ради Україна - НАТО Оярс Калниньш зазначив, що з тих часів “Міжпарламентська рада була і залишається надзвичайно цінним форумом для парламентаріїв, які мають можливість обговорювати не лише питання співробітництва між Україною та НАТО, а й будь-які інші питання, що викликають занепокоєння".

В обговоренні питання щодо перспектив співробітництва між Україною та НАТО взяли участь: Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, члени Постійної делегації Верховної Ради України на чолі з Єгором Чернєвим, Людмила Буймістер, Соломія Бобровська, Мар'яна Безугла. Народні депутати зазначили, що визнання України партнером із розширеними можливостями є важливим етапом реалізації євроінтеграційних прагнень нашої держави. План дій щодо членства є наступним логічним і безальтернативним кроком для України у цьому напрямку у найближчій перспективі.

*** Міжпарламентська рада Україна - НАТО була створена в 1998 році для забезпечення більшої прозорості імплементації Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору і для демонстрації парламентського інтересу та участі у співпраці між НАТО та Україною. Відтоді Міжпарламентська рада стала широким форумом, де парламентарії можуть обговорювати будь-які питання, що становлять взаємний інтерес. Міжпарламентська рада збирається двічі на рік: один раз в Брюсселі в штаб-квартирі НАТО та один раз в Україні. Засідання також відкриті для членів підкомітету Політичного комітету ПА НАТО з питань партнерства з НАТО.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

16 квітня 2024 18:12
16 квітня 2024 18:11
16 квітня 2024 18:09
16 квітня 2024 17:51
16 квітня 2024 16:20
16 квітня 2024 16:08
16 квітня 2024 15:58
16 квітня 2024 15:24
16 квітня 2024 12:23
15 квітня 2024 18:11