На засіданні Комітету з питань цифрової трансформації, що відбулося 27 січня,  народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» №4355.

Проект Закону розроблено з метою закріплення на рівні закону можливості використання громадянами відображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина у формі картки, у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, а також у інших документах, в яких відображається інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків та/або про зареєстроване місце проживання (е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон).

Також законопроектом передбачається привести термінологію Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» у відповідність до Закону  «Про електронні довірчі послуги».

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект Закону за основу.

На засіданні народні депутати обговорили законопроект про поштовий зв’язок №4353, а також альтернативні до нього №4353-1 та №4353-2. Мета документу - гармонізувати українське законодавство у сфері надання послуг поштового зв’язку з європейським. Проектом Закону №4353 пропонується визначити правову основу діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку, зокрема повноваження центральних органів виконавчої влади та національного регулятора; права та обов’язки операторів поштового зв’язку та користувачів зазначених послуг; врегулювати засади відповідальності операторів поштового зв’язку та користувачів послуг у цій сфері.

З метою приведення Закону України «Про поштовий зв’язок» у відповідність із положеннями Директиви 97/67/ЄС проектом Закону пропонується закріпити, що до універсальних послуг поштового зв’язку належать послуги з пересилання.

За результатами розгляду народні депутати підтримали прийняття за основу законопроекту №4353 із врахуванням зауважень та пропозицій Комітету.

Також народні депутати розглянули проект Закону про вихід з Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок та Протоколу про внесення поправок до Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок №0086.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт за основу та в цілому.

Після розгляду законопроектів презентували звіт про роботу протягом четвертої сесії та плани роботи на п’ятій сесії Верховної Ради IX скликання.

Також за результатами комітетських слухань щодо інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС Комітет затвердив рекомендації для Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства цифрової трансформації та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Серед рекомендацій -розробка та прийняття необхідних євроінтеграційних законів: про регулятора, хмарні послуги, кібербезпеку, об’єкти критичної інфраструктури та інші, а також розробка державних цільових програм, імплементація й актуалізація Дорожньої карти інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС тощо.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59