Відповідне рішення ухвалено під час засідання Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин 27 січня.

У ході засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів. Так, проект Закону України про внесення змін до статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, № 3048, за результатами обговорення рекомендовано прийняти у другому читанні та в цілому. Зазначеним проектом передбачається доповнення частини 1 статті 12 Закону абзацами, якими пропонується надати можливість громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим, звернутися до будь-якого суду Херсонської області для розгляду цивільної справи за його позовом або ж із клопотанням до суду міста Києва про передання справи на розгляд до суду у Херсонській області.

Учасники засідання розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції, № 4412. Проектом передбачене внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», інших законодавчих актів щодо вдосконалення норм стосовно перебування іноземців та осіб без громадянства на території Україні, підвищення рівня відповідальності як іноземців, так і їх приймаючої сторони, за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, а також спрощення процедур продовження строку перебування іноземців в Україні, обміну посвідки на тимчасове проживання в Україні. Крім того, норми проекту Закону спрямовані на узгодження між собою норм законодавчих актів, що регулюють суспільні відносини у сфері міграції та кореспондуються з поданим одночасно проектом Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції)», який передбачає посилення адміністративної відповідальності за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. За результатами обговорення народні депутати ухвалили рішення прийняти законопроект за основу.

Також було ухвалене рішення рекомендувати повернути на доопрацювання проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції, № 4411, та проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус", № 4355.

Крім цього, на засіданні народні депутати затвердили План роботи Комітету на період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

У засіданні Комітету взяли участь народні депутати:  Лубінець Д.В., Горбенко Р.О., Яковлєва Н.І., Умєров Р.Е., Бойко Ю.А., Джемілєв М., Касай К.І., Копиленко О.Л., Кузнєцов О.О., Мандзій С.В., Медведчук В.В., Тарасенко Т.П., Чийгоз А.З., Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Денісова Л.Л., Заступник Міністра внутрішніх справ України Гончаров М.М., Перший заступник Голови Державної міграційної служби України Науменко Н.М., представники органів державної влади та громадськості.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45