Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 26 січня розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами  №4413.

Проектом пропонується внести зміни до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», а саме до частини статті 8 Закону щодо складу та порядку делегування членів депутатськими фракціями і групами до Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії.

Депутатські фракції і групи Верховної Ради поточного скликання не пізніше ніж за 2 місяці до спливу повноважень членами Наглядової ради, обраних депутатськими фракціями і групами попереднього скликання, зможуть делегувати нових членів з урахуванням вимог цього закону.

Депутатські фракції і групи, які розформовані, або сформувались після делегування членів Наглядової ради НСТУ депутатськими фракціями і групами поточного скликання, не зможуть делегувати представників до Наглядової ради. Встановлюється строк повноважень членів Наглядової ради НСТУ - п’ять років.

За результатом розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти зазначений законопроект в цілому.

Також народні депутати обговорили поправки до проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» №4107.

Зокрема, ці пропозиції передбачають, що суб’єктами подання на членів Нацради від Верховної Ради є фракції та групи (1 фракція – 1 подання), а також громадські організації та творчі спілки (1 громадська організація  – 1 подання), голосування відбуватиметься не пакетно, а окремо по кожному кандидатові; закон не буде регулювати безвиїзні перевірки Нацради, оскільки це регулюється власною інструкцією Нацради, затвердженою Міністерством юстиції; додано право Президента України для відбору кандидатур за власною квотою створювати конкурсну комісію як консультативно-дорадчий орган; кандидати обов’язково проходять спецперевірку відповідно до Закону «Про запобігання корупції», що триватиме до 25 днів; забезпечується дотримання гендерної рівності. Якщо під час голосування за членів на вакантні посади декілька людей мають однакову кількість голосів, перевага надається кандидату тієї статі, представників якої менше серед вже чинних членів.

Розгляд поправок до законопроекту продовжиться на наступному засіданні Комітету.

Також народні депутати затвердили план роботи Комітету на період п’ятої сесії Верховної Ради. Орієнтовно планується розглянути близько 105 законопроектів, провести 4 виїзні засідання, 2 парламентські слухання та 5 круглих столів/семінарів/інших заходів.

 

 

 

 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11