20 січня 2021 року відбулося засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Члени Комітету розглянули підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку №3553.

Законопроект спрямований на створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, забезпечення належного функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, запровадження нового виду військової служби - військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Проектом для цього пропонується внести низку змін до Кодексу законів про працю України, Житлового кодексу Української РСР, Кодексу України про адміністративні правопорушення Кримінального кодексу України, Кримінально-виконавчого кодексу, а також до 35 законів України.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому у запропонованій Комітетом редакції.

Розглянувши проект Закону про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності №3822, народні депутати ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України ІХ скликання та в першому читанні прийняти його за основу.

Законопроектом пропонується визначити особливості правового, економічного та організаційного регулювання перетворення Державного концерну «Укроборонпром» в акціонерне товариство, державних унітарних підприємств, у тому числі казенних підприємств, що входять до складу Державного концерну «Укроборонпром» - у господарські товариства, управління і розпорядження їх майном та спрямований на забезпечення економічної безпеки і захисту інтересів держави».

Комітет затвердив свої пропозиції до проекту порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (1 лютого - 23 липня 2021 року).

Також народні депутати підтримали звернення Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки до Конституційного Суду України щодо розгляду питання стосовно відповідності О.М.Тупицького вимогам, які Конституція України та Закон України «Про Конституційний Суд України» висувають до судді Конституційного Суду України, зокрема - щодо його відповідності критерію «високі моральні якості» та його відповідності займаній посаді.

Крім того, відбулася презентація законопроекту про критичну інфраструктуру, а також обговорювалося питання стратегічних комунікацій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59