12 січня відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування у режимі відеоконференції.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за вчинення опору та втручання в діяльність державного інспектора України з охорони навколишнього природного середовища, працівника служби державної охорони природно-заповідного фонду України під час виконання ними службових обов'язків» (№ 4459).

Законопроектом пропонується встановити відповідальність за вчинення опору держінспектору з охорони навколишнього природного середовища, працівнику служби державної охорони природно-заповідного фонду під час виконання ними службових обов’язків у вигляді штрафу від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк від трьох до шести місяців, або обмеження волі на строк до чотирьох років, або позбавлення волі на строк до двох років.

За втручання в діяльність таких працівників передбачається відповідальність у вигляді штрафу до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до одного року, або арешту на строк до трьох місяців.

Під час обговорення законопроекту виникла дискусія стосовно статусу держінспекторів з охорони навколишнього природного середовища і працівників служби державної охорони природно-заповідного фонду, яких даним проектом пропонується фактично прирівняти до статусу працівника правоохоронного органу або судового експерта. Як підсумував голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко: «Це питання більше до правоохоронного комітету».

Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності, який визначений головним з опрацювання даного законопроекту, внести на розгляд Верховної Ради пропозицію прийняти проект за основу.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконну вирубку лісу» (№ 4451) і вирішили рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності направити його на доопрацювання.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) у частині збільшення розмірів штрафів та доповнити Кримінальний кодекс України (ККУ) статтею 247-1 і встановити відповідальність для особи яку було піддано адміністративному стягненню за: порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини та заготівлі живиці або незаконну порубку і пошкодження дерев або чагарників, захисних лісових насаджень та підросту в лісах.

Під час обговорення народні депутати відзначали, що даний законопроект має позитивні моменти, однак, він не вирішує комплексно проблему незаконної вирубки лісів.

Комітет звертає увагу, що передбачені проектом Закону зміни до ККУ дублюють ряд положень чинних норм кодексу. Окрім того, суб'єкт права законодавчої ініціативи не надав фінансово-економічне обґрунтування і законопроект потребує значного технічно-юридичного доопрацювання.

На засіданні було затверджено пропозиції Комітету до проекту порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради дев'ятого скликання, а також План роботи Комітету з питань екологічної політики та природокористування на період п’ятої сесії.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59