Комітет з питань правоохоронної діяльності розглянув законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення щодо підвищення ефективності протидії кібератакам №4003 на засіданні 23 грудня.

Голова Комітету Денис Монастирський зауважив, що проект Закону опрацьовано разом з фахівцями Департаменту кіберполіції Національної поліції, судова практика проаналізована спільно з Верховним Судом. За його словами, запропоновані норми є в практиці європейських держав і передбачені в Конвенції про кіберзлочинність.

Законопроектом пропонується внести відповідні зміни до Кримінального процесуального кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про телекомунікації», які стосуються: надання можливості прокурору, слідчому, оперативним підрозділам за дорученням прокурора або слідчого застосовувати такий захід забезпечення кримінального провадження як термінове збереження інформації під час досудового розслідування кіберзлочинів, що значно підвищить ефективність відслідковування та попередження вірусних атак на кшталт Not.Petya, WannaCry, кібератак, можливості здійснювати тимчасовий доступ до терміново збереженої інформації, яка не охороняється Законом «Про захист персональних даних» і можливість під час проведення обшуку отримувати доступ до комп’ютерних систем тощо.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект Закону №4003 за основу.

Законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю та використання електронних доказів №4004 представив голова Комітету Денис Монастирський.

Законопроектом запропоновано внести відповідні зміни до Кримінального процесуального кодексу, Закону «Про телекомунікації» з метою підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю, які стосуються:

1) вдосконалення процедури проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадження щодо кіберзлочинів;

2) вдосконалення державно-приватної взаємодії правоохоронних органів та операторів телекомунікації під час проведення оперативно-розшукових заходів, негласних слідчих (розшукових) дій та тимчасового доступу до інформації, речей і документів.

«У законопроекті враховано пропозиції Верховного Суду. Важливо, що порушується питання віртуальних активів. Ринок криптовалют фактично існує, але обіг недостатньо врегульовано. Наразі до другого читання готується законопроект про віртуальні активи. Проект №4004 регламентує порядок спеціальної конфіскації віртуальних активів», - зазначив Денис Монастирський.

За наслідками обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти зазначений законопроект за основу.

Також Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу. законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення особливостей оплати праці прокурорів» №3854. Законопроект має на меті законодавчо врегулювати питання оплати праці прокурорів у зв’язку з прийняттям Конституційним Судом відповідного рішення.

Народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів (щодо розмежування підслідності злочинів, вчинених у сфері використання інформаційно-телекомунікаційних (автоматизованих) систем, телекомунікаційних мереж та об’єктів критичної інформаційної інфраструктури №3897.

Метою прийняття проекту Закону є розроблення і впровадження правових механізмів кіберзахисту, спрямованих на формування ефективної національної системи кібербезпеки, вдосконалення норм законодавства в частині запровадження посиленої кримінальної відповідальності за злочини, вчинені стосовно об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, державних інформаційних ресурсів та віднести розслідування таких злочинів до підвідомчості Служби безпеки.

Комітет рекомендує Верховній Раді направити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи зазначений законопроект.

Також народні депутати ухвалили рішення направити на доопрацювання проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за заперечення міжнародних злочинів, агресії Російської Федерації, злочинів, пов’язаних з окупацією Російською Федерацією частини території України, порушення окремими категоріями осіб заборон та обмежень щодо встановлення зв’язків і взаємодії з органами влади Російської Федерації, окупаційними адміністраціями, посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України, довкілля і власності, вчинені на тимчасово окупованій території України» №4085.

Члени Комітету розглянули законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу щодо встановлення кримінальної відповідальності за публічне заперечення факту збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України №4189.

Проектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 436-2, якою передбачено кримінальну відповідальність за відповідні публічні висловлювання, а так само виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням, а також якщо ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або, якщо вони вчинені повторно чи з використанням засобів масової інформації.

Комітет рекомендує Верховній Раді направити проект №4189 на доопрацювання.

Народні депутати розглянули законопроект про приведення у відповідність до Конституції України положень статті 161 Кримінального кодексу щодо забезпечення рівноправності громадян» №3111 та рекомендують прийняти його за основу.

Наступні засідання Комітету заплановано провести 20 та 27 січня 2021 року.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24