Рішення про створення робочої групи з розробки законопроекту було прийнято на засіданні Комітету з питань антикорупційної політики, яке відбулося 22 грудня у режимі відеоконференції.

Комітет розглянув у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо роботи близьких осіб військових посадових осіб» (№ 2799).

Як зазначив автор законодавчої ініціативи – народний депутат Максим Павлюк, необхідно врегулювати проблемну ситуацію, яка склалася із проходженням військової служби близькими особами.

Законом «Про запобігання корупції» визначено перелік осіб, які не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам. Зазначена норма поширюється на військових посадових осіб Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та інших утворених відповідно до законів військових формувань. Водночас, відповідно до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, за своїм службовим становищем і військовим званням військовослужбовці можуть бути начальниками або підлеглими стосовно інших військовослужбовців.

За словами Максима Павлюка, законопроектом пропонується узгодити вимоги Закону «Про запобігання корупції» із Статутом та конкретизувати умови при яких військові посадові особи не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням посадових обов’язків.

Водночас, на думку представника Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), дане питання має вирішуватись комплексно для всіх категорій держслужбовців, які підпадають під дію Закону «Про запобігання корупції», шляхом уточнення визначення терміну «пряме підпорядкування», а не створення виняткової норми для військових.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді проект Закону №2799 повернути автору на доопрацювання. Комітет також прийняв рішення створити робочу групу для оперативної розробки більш комплексного законопроекту.

Комітет розглянув звернення Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Новікова О.Ф. щодо роз’яснення ряду питань, пов’язаних з фінансуванням політичних партій, зокрема щодо підстав для припинення державної фінансової підтримки статутної діяльності політичних партій.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна зауважила, що частина порушених питань виходить за рамки предмету відання Комітету. Водночас, НАЗК просить роз’яснити положення Закону «Про політичні партії в Україні», згідно з яким однією з причин припинення фінансування є: «невикористання коштів, отриманих на фінансування статутної діяльності політичної партії, протягом одного року з дня, коли такі кошти вперше були зараховані на окремий рахунок політичної партії в установі банку».

За словами Анастасії Радіної: «Оскільки державна фінансова підтримка статутної діяльності політичних партій за своєю метою є антикорупційним інструментом (його мета запобігати політичній корупції і сприяти політичні незалежності політичних партій), це - предмет відання нашого Комітету».

Комітет роз’яснив: під «невикористанням коштів» мається на увазі, що не використано жодної копійки з наданих політичній партії державою коштів, а поняття «протягом року» означає - протягом 365 днів з моменту зарахування коштів на рахунок політичної партії.

У рішенні також зазначається, що роз’ясненні не є офіційним тлумаченням Закону і в подальшому необхідно внести відповідні зміни до Закону.

Народні депутати затвердили розклад засідань Комітету на січень 2021 року, згідно з яким планується провести два засідання: 19 січня о 12.00 (у режимі відеоконференції) і 26 січня - о 15.30.

Протягом тижня з 11 по 15 січня члени Комітету працюватимуть у робочих групах над підготовкою до другого читання проекту Закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки" (№4135).

Комітет також підтримав пропозицію народного депутата Анатолія Бурміча на одне із найближчих засідань запросити представників Державної аудиторської служби України, Рахункової палати і Національного антикорупційного бюро для обговорення проблемних питань встановлення матеріальних збитків у кримінальних провадженнях, пов’язаних з корупцією.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24