15 грудня Комітет з питань антикорупційної політики на своєму засіданні розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів» (№3450).

Заступниця голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко повідомила, що робоча група Комітету, яка працювала над цим законопроектом обговорила і погодила всі дискусійні питання.

Комітет розглянув понад 90 пропозицій, поданих народними депутатами, і, зокрема, підтримав поправку, згідно з якою Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) має залучатися до судового процесу, якщо у ньому бере участь викривач.

Відбулася дискусія щодо визначення поняття «викривач», оскільки робоча група запропонувала звузити коло осіб, які підпадають під це поняття. Жодне із запропонованих нових формулювань не знайшло підтримки в Комітеті.

Народні депутати пропонують врахувати в редакції Комітету правку, що стосується положень, які були визнані неконституційними у пункті 7 рішення Конституційного суду від 27 жовтня 2020 року, але відновлені Законом «Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції», прийнятим Верховною Радою в цілому.

Комітет рекомендував відхилити правки, якими пропонуються зміни до Кримінального процесуального кодексу. Водночас, Галина Янченко назвала їх слушними і запропонувала Комітету розробити новий законопроект, яким внести зміни в Кодекс.

Окрім того, народними депутатами була підтримана комітетська правка, згідно з якою нагорода викривачу має виплачуватись не після рішення суду, а після реального стягнення коштів з корупціонера у дохід держави. Відповідні зміни будуть запропоновані до КПК України.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону №3450 у другому читанні і в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.


Члени Комітету заслухали представників Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) щодо так званої справи «Роттердам+».

Представники НАБУ поінформували про результати проведеного розслідування, виявлені протиправні і незаконні дії службових осіб. Зокрема, вони розповіли про ряд експертиз, які за їх словами, доводять, що споживачам електроенергії встановленим тарифом були завдано збитків.

Свою позицію висловив також прокурор САП, який здійснює процесуальне підтримання обвинувачення у кримінальному провадженні. На його думку, зібраних доказів недостатньо для передачі справи до суду, тому було прийнято рішення про закриття провадження.

Представники НАБУ і САП відповіли на запитання народних депутатів.

Підсумовуючи, голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна зазначила: «Є експертизи, які підтверджують збитки і є експертизи, які підтверджують негативні економічні наслідки, є позиція слідства, яка говорить, що вони мають достатньо доказів щоб рухатися до суду». Вона висловила сподівання, що справу буде передано до суду «і саме суд дасть відповідь на питання, чи було Антикорупційне бюро праве у своєму припущенні, чи щось вони зробили неправильно, чи правий прокурор у своєму припущенні».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59