Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на своєму засіданні 11 грудня розглянув проект Закону України «Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я» (№ 4464)

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький зазначив: «Це надзвичайно актуальний законопроект, оскільки переважна більшість працівників клінічних та інших лабораторій закладів охорони здоров’я – біологів, мікробіологів, вірусологів, біохіміків та інших, задіяних в процесі надання медичної допомоги населенню. Це - професіонали з вищою немедичною освітою. Вони на рівні з лікарями-лаборантами працюють безпосередньо з біологічним матеріалом, що містить небезпечні патогени, у тому числі задіяні у проведенні тестувань хворих на COVID-19 та контактних осіб, але на них не поширюється право на пільги, передбачені законодавством для медичних працівників, а також право на отримання доплати до заробітної плати, яку отримують медичні та інші працівники закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19».

За словами Михайла Радуцького, це призводить до відтоку кваліфікованих кадрів, що вкрай негативно позначається на роботі галузі особливо в умовах пандемії.

Одна із співавторів законопроекту народна депутатка Галина Янченко поінформувала, що законопроектом пропонується поширити соціальні гарантії, які мають медичні працівники, на професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я. «В першу чергу йдеться про: стаж і можливість більш раннього виходу на пенсію, кілька днів додаткової щорічної відпустки, страхування від зараження певними хворобами, виплата оздоровчих надбавок», - сказала народна депутатка.

Міністерство охорони здоров’я підтримало даний законопроект.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного і за результатами розгляду його в першому читанні прийняти його за основу і в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

Члени Комітету також розглянули проект Закону «Про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» щодо відтермінування введення в дію частини десятої статті 10» (№ 4472).

Михайло Радуцький поінформував, що з пропозицією щодо врегулювання питання на вирішення якого спрямований даний законопроект до Комітету звернулась Національна служба здоров’я України.

На сьогодні питання забезпечення доступу пацієнтів за рахунок коштів державного бюджету до лікарських засобів врегульовано Постановою Уряду «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» та іншими підзаконним актами, які дають можливість закуповувати за кошти держбюджету також лікарські засоби, які не включені до Національного переліку основних лікарських засобів, але потрібні для лікування тяжких захворювань.

Водночас, з набуттям чинності частини десятої статті 10 Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (у чинній редакції з 1 січня 2021 року) за рахунок коштів державного бюджету можна буде закупити або відшкодувати вартість (реімбурсація) лише тих лікарських засобів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів або Програми медичних гарантій.

«Фактично це унеможливить доступ пацієнтів до інсулінів, ряду онкологічних препаратів та препаратів для орфанних хворих, які сьогодні відсутні у Національному переліку основних лікарських засобів або Програмі медичних гарантій. Окрім того, до Національного переліку не входить частина лікарських засобів, які необхідні для надання медичної допомоги хворим на COVID-19», - підкреслив голова Комітету.

Виходячи з вище сказаного законопроектом пропонується відтермінувати на рік (до 1 січня 2022 року) введення в дію частини десятої статті 10 Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Комітет рекомендував Верховній Раді включити законопроект до порядку денного і прийняти його за основу і в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11