На засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, яке відбулося 9 грудня, члени Комітету розглянули законопроект щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості №4241.

Метою законопроекту є врегулювання правовідносин, що виникають під час простроченої заборгованості, з метою захисту прав споживачів-боржників та обмеження доступу до ринку потенційно недобросовісних колекторів. Проект унормовує стягнення заборгованості поза судовим процесом, запроваджує правила етичної поведінки. Законопроектом пропонується наділити Національний банк повноваженнями із здійснення нагляду за додержанням банками, іншими фінансовими установами, колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Комітет рекомендує прийняти за основу законопроект щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості №4241 та надати доручення Комітету доопрацювати зазначений проект Закону.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та дати доручення Комітету доопрацювати проект Закону про внесення змін до Закону «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту» щодо забезпечення ефективного функціонування експортно-кредитного агентства № 3793 .

Законопроект розроблено для врегулювання питань діяльності спеціалізованої установи з питань експорту, надання стимулів для розвитку експорту, захищення від некомерційних ризиків.

Також народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) №4278. За результатами обговорення Комітет рекомендує прийняти його за основу.

Метою законопроекту є вдосконалення, здешевлення та підвищення ефективності здійснення адміністрування податку на додану вартість щодо операцій із ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, а також спрощення сплати податку одержувачами через покладання функцій із його сплати на операторів поштового зв’язку та експрес-перевізників у разі декларування таких товарів із застосуванням відповідних електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень.

Комітет рекомендує прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування) №4279.

Також Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому з урахуванням техніко-юридичного опрацювання законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування №4065.

Під час засідання члени Комітету заслухали Міністра Кабінету Міністрів Олега Немчінова, Голову Комісії регулювання азартних ігор та лотерей Івана Рудого щодо порядку призначення голови та членів Комісії та її роботи.

За результатами обговорення Комітет рекомендує прийняти за основу та в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (щодо усунення суперечності стосовно порядку формування Уповноваженого органу) №4351-1.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24
26 квітня 2024 10:55
26 квітня 2024 08:57
26 квітня 2024 08:53
25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58