Члени Комітету під час засідання 9 грудня, яке відбулося у режимі відеоконференції, розглянули законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення» №4156.

Законопроект доповів Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський. Необхідність прийняття законопроекту він обгрунтував тим, що останнім часом у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення почастішали випадки проникнення в ці зони без відповідного дозволу відповідних органів або самовільного поселення у них, або знищення, пошкодження чи перенесення знаків радіаційного забруднення або огорож зазначених зон. Однією з причин цього явища є м’якість покарання за вчинення вищевказаних протиправних дій.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, за 2018 рік виявлено 371 факт вчинення правопорушень, передбачених статтею 461 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за 2019 рік - 586 фактів таких правопорушень, за якими складено протоколи про адміністративні правопорушення.

Крім того, одним із факторів виникнення численних масштабних пожеж у зоні відчуження та зоні безумовного (обов’язкового) відселення може бути саме незаконне проникнення в ці зони та подальше перебування таких осіб у них. Пожежі в зазначених зонах можуть призвести до виникнення загрози життю або здоров’ю населення не тільки прилеглих територій, а і сусідніх держав, а також завдати значних матеріальних збитків.

Зазначене потребує посилення відповідальності, а також визнання кримінальним проступком таких дій, як проникнення в зону відчуження та зону безумовного (обов’язкового) відселення без надання передбаченого законом дозволу відповідних органів або самовільного поселення у них, або знищення, пошкодження чи перенесення знаків радіаційного забруднення або огорож зазначених зон.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу, якими передбачається посилити відповідальність за порушення вимог режиму радіаційної безпеки та визнати кримінальним проступком такі дії, як проникнення в зону відчуження та зону безумовного (обов’язкового) відселення без надання передбаченого законом дозволу або самовільне поселення у них, або знищення, пошкодження чи перенесення знаків радіаційного забруднення або огорожі зазначених зон.

Голова підкомітету Олександр Дануца у співдоповіді зазначив, що законопроект потребує суттєвого доопрацювання. Водночас за результатами розгляду члени підкомітету пропонують прийняти законопроект за основу з наступним доопрацюванням.

Члени Комітету під час обговорення також висловили чимало зауважень до положень законопроекту.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу з доопрацюванням.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59