Комітет з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні 26 листопада, яке проходило в режимі відеоконференції, розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій» (№ 3526).

Проектом Закону передбачається внесення змін до Водного кодексу, Кодексу цивільного захисту, Земельного кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України: «Про рослинний світ», «Про тваринний світ», «Про охорону земель», «Про оренду землі». У цих змінах, зокрема:  забороняється знищення або пошкодження рослинності, випалювання сухої рослинності або її залишків на землях водного фонду, у тому числі у прибережних захисних смугах та на островах; до повноважень Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування додається забезпечення попередження та гасіння пожеж на територіях та об’єктах; посилюється адміністративна відповідальність за правопорушення у цій сфері тощо.

Профільний підкомітет вніс пропозицію відхилити правки до законопроєкту (з 65 по 130), які стосуються внесення змін до кодексів, оскільки вони мають вноситись окремими законопроєктами.

Також узгоджено позицію, якою пропонується ввести неповну заборону на знищення або випалювання сухої рослинності або їх залишків, а такі роботи можуть проводитись у випадках, визначених профільним міністерством.

Під час засідання також було вирішено напрацювати законопроєкт, яким передбачається внести необхідні зміни, що стосуються запобігання лісовим пожежам, до Закону «Про землеустрій».

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Члени Комітету розглянули законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» (№ 2351), спрямований на захист тварин від жорстокого поводження.

Законопроєктом пропонується внести зміни у Закони України: «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ», «Про Національну поліцію», «Про Червону книгу України», «Про місцеве самоврядування в Україні», Кримінальний кодекс, Кримінальний  процесуальний кодекс, Лісовий кодекс, Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко поінформував, що до даного законопроєкту надійшли додаткові зауваження. Зокрема, Комітет з питань правоохоронної діяльності наполягає на необхідності розділення даного проєкту на дві частини: основну, якою вносяться зміни до ряду законів, і ту, що стосується внесення змін до кодексів.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді направити законопроєкт на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання.

За пропозицією народного депутата Лесі Василенко, Комітет вирішив провести 22 грудня 2020 р. комітетські слухання на тему: «Участь України у європейському зеленому курсі» та 11 січня 2020 р. комітетські слухання на тему: «Реалізація заходів з екологізації великих спалювальних установок та скорочення викидів забруднюючих речовин - шлях до чистого повітря в Україні».


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

16 квітня 2024 18:12
16 квітня 2024 18:11
16 квітня 2024 18:09
16 квітня 2024 17:51
16 квітня 2024 16:20
16 квітня 2024 16:08
16 квітня 2024 15:58
16 квітня 2024 15:24
16 квітня 2024 12:23
15 квітня 2024 18:11