Комітет з питань екологічної політики та природокористування 18 листопада у режимі відеоконференції розглянув проєкт Закону «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» (№ 4167).

Законопроєкт направлений на встановлення правових та організаційних засад щодо запобігання, зменшення, контролю та усунення забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, для забезпечення високого рівня захисту довкілля. З цією метою у проєкті, зокрема, визначаються: відповідна термінологія (зміст понять «викид», «гранично допустимий викид», «інтегрований дозвіл», «оператор установки», «установка» та ін.); сфера дії Закону; засади функціонування «єдиної державної електронної інформаційної системи інтегрованих дозволів»; порядок отримання, зупинення або анулювання інтегрованого дозволу; умови інтегрованого дозволу та державний контроль за їх дотриманням тощо. Крім цього, відповідні зміни вносяться до Водного кодексу України та ряду законів України.

Також був розглянутий альтернативний проєкт Закону № 4167-1.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт № 4167, а альтернативний повернути на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи.

На засіданні було розглянуто проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України щодо врегулювання питання виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту» (№ 4286).

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу цивільного захисту України відповідно до яких виплата одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членам їх сімей буде обчислюватися, виходячи з прожиткового мінімуму та у розмірах, підвищених до рівня, передбаченого за аналогічною виплатою для військовослужбовців, поліцейських та членів їх сімей.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт за основу.

Народні депутати розглянули ряд законодавчих ініціатив щодо підготовки яких Комітет не є головним і рекомендують прийняти за основу проєкти законів: «Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій" щодо пропорційного розподілу коштів на соціально-економічний розвиток прилеглих територій» (№ 4193), «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" (щодо забезпечення безпеки атомних енергоблоків)», (№ 4216) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відображення у податковій звітності сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку» (№ 3038а).

Комітет скасував своє попереднє рішення про підтримку доопрацьованого законопроєкту «Про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення моніторингу та заходів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій)» (№ 3778) у зв'язку з відкликанням зазначеного законопроєкту суб'єктом законодавчої ініціативи.

Відбулася дискусія щодо шляхів підготовки до розгляду на сесії Верховної Ради законопроєкту «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (№ 2051-1). За її результатами було доручено народним депутатам Ігорю Кривошеєву і Кирилу Нестеренку організувати підготовку зазначеного законопроєкту в рамках підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами.

Комітет розглянув лист Рахункової палати України стосовно результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на підтримку у безпечному стані енергоблоків та об'єкту "Укриття" та заходи щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.

За підсумками обговорення Комітет вирішив рекомендувати Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Державному агентству України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) та ДСП «Чорнобильська АЕС» усунути виявлені аудитом порушення та недоліки, забезпечити виконання рекомендацій Рахункової палати України. Кабінету Міністрів, Міндовкілля та ДАЗВ рекомендовано забезпечити належне фінансування Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, разом з фахівцями Національної академії наук України проаналізувати виконання зазначеної програми та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про внесення до неї змін.

Комітет також розглянув лист Державної аудиторської служби щодо результатів державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм Державною службою геології та надр за період з 01.01.2018 по 31.12.2019.

За результатами розгляду Комітет вирішив звернути увагу Міндовкілля та Державної служби геології та надр України  на необхідність постійного вжиття заходів щодо поліпшення стану виконання бюджетних програм, а також рекомендувати Міндовкілля за участю Держгеонадр розглянути результати зазначеного аудиту на засіданні Колегії та прискорити розроблення та подання в установленому порядку проектів з удосконалення законодавства, необхідних для забезпечення розвитку надрокористування, геологічної галузі та забезпечення виконання відповідних бюджетних програм.

Окрім цього, члени Комітету підтримали рішення провести виїзні засідання, передбачені Планом роботи Комітету на період четвертої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, після завершення карантину.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10