Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні 19 листопада у режимі відеоконференції розглянув два проєкти постанов про утворення тимчасових слідчих комісій Верховної Ради.

Було розглянуто проєкт Постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин виникнення у 2020 році масштабних пожеж у Луганській області та дій/ бездіяльності Луганського обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій і Луганської обласної державної адміністрації – Луганської обласної військово-цивільної адміністрації щодо вчасного реагування на виникнення та недопущення виникнення подій надзвичайного характеру» (№ 4262, доопрацьований).

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко повідомив, що до складу ТСК подали своїх кандидатів фракції партії «Слуга народу», партії «Опозиційна платформа – за життя», партії «Європейська солідарність» і групи «Довіра».

Обґрунтовуючи необхідність створення даної Тимчасової слідчої комісії, співавтор проєкту Постанови народний депутат Максим Ткаченко сказав: «Ця ТСК потрібна і Луганщині, і країні для того, щоб розібратися, що сталося в області протягом останніх пів року. Тому що відбулися пожежі, яких ніколи не було на Луганщині до цього. Є багато запитань до керівництва Луганської обласної військово-цивільної адміністрації і до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області».

Комітет ухвалив висновок щодо доопрацьованого проєкту Постанови № 4262 та рекомендував Верховній Раді розглянути зазначений проєкт і прийняти рішення.

Також Комітет розглянув проєкт Постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства "Українська залізниця", розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників» (№ 3432, доопрацьований).

Ініціатор створення ТСК - народна депутатка Юлія Гришина поінформувала, що проєкт постанови вноситься вдруге, оскільки змінилась ситуація: 26 серпня 2020 року змінилось керівництво АТ "Українська залізниця" і було проведено аудит Рахунковою палатою. Враховуючи ці факти, у проєкті Постанови дещо змінено завдання, які ставить перед собою дана ТСК. Зокрема, за словами депутатки, окрім фінансових, включено такі питання, як перевірка виконання заходів з реформування підприємства відповідно до затвердженого стратегічного плану розвитку, відповідність документів нормам Закону України «Про оплату праці», дотримання норм колективного договору, раціональності використання державного майна тощо.

Голова Комітету поінформував, що до складу цієї ТСК пропонується обрати депутатів, які представляють фракції партії «Слуга народу», партії «Опозиційна платформа – за життя», партії ВО «Батьківщина», групу «Партія «За майбутнє» і групу «Довіра».

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути зазначений проєкт Постанови з урахуванням зауважень Комітету та прийняти рішення. 

Народні депутати затвердили розклад засідань Комітету у грудні 2020 року, яким передбачено проведення засідань 2, 9 (у режимі відеоконференції) і 16 грудня. Ще одне засідання планується на останній тиждень грудня.

Члени Комітету також обмінялись думками щодо розгляду на наступному засіданні Комітету проекту кошторису Верховної Ради України на 2021 рік.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11