Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 18 листопада провів у форматі відеоконференції слухання на тему: «Про стан виконання рішень міжнародних судів та судів України з питань соціальних виплат громадянам України».

Голова Комітету Галина Третьякова, відкриваючи слухання, назвала «ганебною» ситуацію в країні з виконанням судових рішень з питань соціальних виплат громадянам.

«При розбалансованості всіх гілок влади в державі нам потрібно знайти рішення, щоб громадянин України розумів, що якщо в Законі написано, то у держави є фінансове забезпечення і підгрунття для його виконання, а судова гілка влади, якщо вона приймає рішення стягувати матеріальне відшкодування, то вона має розуміти в який спосіб і яким механізмом забезпечується виконання її рішень», - зазначила Галина Третьякова, звернувшись до учасників слухань з проханням висловитися щодо якості прийняття рішень судами різних інстанцій.

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко доповів про проведений аналіз щодо підстав, з яких приймаються судові рішення національними та міжнародними судами і рішення Конституційного суду. За його словами, згідно з даними цього аналізу, якщо проаналізувати тільки рішення Конституційного суду (9 рішень Конституційного суду) за останні три роки, які пов’язані з питання соціального захисту: соціальні виплати, соціальні гарантії, пенсійне забезпечення, то це коштує понад 30 млрд грн на рік, що становить помітну частину державного бюджету.

Віталій Музиченко зазначив, що Міністерство під час формування державного бюджету говорить про необхідність передбачення у ньому видатків для можливості виконати відповідні рішення протягом наступного планового року.

Заступник Міністра погодився з тим, що ситуація з виплатами за судовими рішення є ненормальною. Він також відзначив, що ситуація з невиконанням судових рішень національних судів та міжнародних суддів є катастрофічною. Сума невиконання цих рішень - близько 120 млрд грн.

Урядовець поінформував про заходи, які вживаються для виправлення цієї ситуації, оскільки виконання переважної кількості судових рішень лежить на державі.

Заступник Міністра також повідомив про проведений аналіз: чому відбувається ситуація, коли суди виносять такі рішення? Одним з аспектів він назвав існування певних прогалин у законодавстві, які намагається врегулювати певним способом. Ще одним аспектом він назвав невизначеність повноважень деяких органів влади для врегулювання ситуації. Основним, за його словами, є реакція судів на зменшення рівня соціальних гарантій. «Тобто, фактичною основою Конституційного суду є зменшення соціальних гарантій або їх перегляд», - додав він.

Віталій Музиченко зупинився на прецедентах останніх років, коли відбулася зміна влади у 2014 р., що обумовило катастрофічну ситуації з державними фінансами, прийняті закони щодо секвестру видаткової частини державного бюджету. Наразі є велика кількість рішень Конституційного суду, який по суті визнав відповідні рішення у більшості випадків неконституційними.

Заступник Міністра зазначив, що є об’єктивна умова щодо необхідності перегляду норм законодавства, яке вже частково застаріло, оскільки значна частина норм має суто декларативний характер. Водночас, за його словами, є необхідність осучаснення законодавства в контексті побудови достатньо ефективної моделі соціальної підтримки населення в умовах сьогоднішнього дня.

Урядовець поінформував про зареєстровану у парламенті велику кількість законопроектів, у тому числі, спрямованих на виконання рішень Конституційного суду і окремих рішень національних та міжнародних судів. Він наголосив на збалансованості прийняття таких рішень.

Голова Комітету у цьому зв’язку відзначила необхідність підготовки рамкового програмного документу, плану дій або дорожньої карти щодо осучаснення системи соціального захисту.

Представник Міністерства підтримав пропозицію щодо напрацювання такого стратегічного документа, щоб «почати чесну комунікацію із суспільством, залучивши до цього законодавців, представників виконавчої влади, громадян і, найголовніше, представників судової системи».

Заступник Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко відзначила, що виконання судових рішень - це останній етап у захисті порушеного права. Вона повідомила, що Пенсійний фонд має повну статистику по всіх позовах, по результатах розгляду справ у судах: яким категоріям задоволено, яким відмовлено. Пенсійний фонд також здійснює контроль за виконанням рішень судів. Станом за 10 місяців цього року отримано 46,2 тисячі позовів. Загалом у судах розглядається понад 59 тисяч проваджень.

Основною метою звернення громадян до судів з адміністративним позовом є отримання виплат від Пенсійного фонду. Видатки на такі виплати здійснюються в межах бюджетних призначень. Якщо у рішенні суду не визначено особливі умови призначення пенсії, обчислення її розміру чи порядку їх виплати, то застосовуються ті норми законодавства, якими врегульовано ці питання. Саме це й викликає найбільше нарікань з боку громадян.

Ірина Ковпашко стосовно проведених виплат повідомила, що всі рішення суду, ухвалені до 2013 р., органами Пенсійного фонду виконані. Видано 383 тисячі довідок на суму 1,92 млрд грн.

Представниця Пенсійного фонду також зазначила, що протягом значного періоду було відсутнє будь-яке нормативне регулювання порядку виплат за рішеннями судів, які ухвалені після 1 січня 2013 р. Питання було врегульоване у 2018 р., коли прийнято рішення про створення Реєстру судових рішень. Комісія, яка була створена у Пенсійному фонді, прийняла рішення щодо виплат 52 тисяч 306 особам. У 2020 р. на такі виплати передбачено 200 млн грн. Зараз виплати здійснюються згідно встановленої Реєстром черговості територіальними управліннями Пенсійного фонду. Наразі з 200 млн грн залишилося виплатити тільки 302 тисячі грн. У Реєстрі є ще 33 тисячі судових рішень, згідно з якими потрібно виплатити понад 900 млн грн.

Учасники також заслухали та обговорили доповіді заступника Міністра юстиції - Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, заступника директора Департаменту моніторингу соціальних прав секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, керівника проєкту Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні», народних депутатів.

Голова Комітету Галина Третьякова, підсумовуючи, зазначила що Комітет за результатами обговорення підготує жорсткі рекомендації органам виконавчої влади. «Бо питання виплати заборгованості по судових рішеннях для 2 мільйонів громадян стоїть надзвичайно гостро. Це вже не просто соціальне питання, це -питання національної безпеки», - наголосила Голова Комітету.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

16 квітня 2024 18:12
16 квітня 2024 18:11
16 квітня 2024 18:09
16 квітня 2024 17:51
16 квітня 2024 16:20
16 квітня 2024 16:08
16 квітня 2024 15:58
16 квітня 2024 15:24
16 квітня 2024 12:23
15 квітня 2024 18:11