Комітет екології та природокористування 12 листопада провів круглий стіл на тему: «Кращі практики утилізації відходів промисловості».

Учасники зосередили увагу на проблемах розміщення і накопичення промислових відходів в Україні, переробки відходів виробництв, використання у різних сферах і можливостях експорту та імпорту сировини.

Голова Комітету Олег Бондаренко відзначив присутність значної кількості експертів, які долучилися до обговорення, що свідчить про важливість цієї теми та необхідність запровадження кращих світових практик в Україні.

«Маємо на меті обговорити можливості держави та Верховної Ради, як законодавчого органу, максимально стимулювати утилізацію. Я бачу це у створенні нового конкурентоздатного сектору економіки - управління промисловими відходами», - зазначив народний депутат Олександр Маріковський.

За його словами, є успішні приклади використання відходів у будівництві доріг, виготовлення цементних сумішей. «Але неузгодженість законодавства не стимулює розвиток ринку вторинної переробки, а використання відходів не має практики внутрішнього стимулювання», - наголосив народний депутат.

За минулий рік в Україні утворилося понад 350 млн тонн промислових відходів, з яких на переробку йде не більше 15%. Тоді як у Європі цей показник сягає 90%.

Учасники засідання акцентували увагу на стані використання відходів у дорожньому господарстві. Зокрема, відзначили, що з 1 листопада набрав чинності стандарт ДСТУ щодо шлаків металургійного та дорожнього будівництва. Завдяки реалізації цього стандарту передбачається збільшення використання шлаків з 500 тис до понад 1 млн кубометрів шлаків у наступному році.

Директор ДП «ДерждорНДІ» Артем Безуглий зазначив, що суттєво оновлений ДСТУ з використання металургійних шлаків сприятиме активізації їх вжитку. Завдяки застосуванню шлаків, економія в будівництві доріг може сягати 5-10%. Також він звернув увагу на важливість законопроєкту щодо визначення відповідальності за формування системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування №2234.

Голова Комітету екології та сталого розвитку Європейської бізнес асоціації Станіслав Зінченко зауважив, що ця галузь інвестиційно приваблива та створює нові високотехнологічні можливості для України.

В ЄС понад 15 тисяч людей працює в цій сфері, що дає 30 млрд євро ВВП. І це питання державної екологічної політики. Потенціал використання промислових відходів для будівництва доріг в Україні - до 5 млн тонн шлаків, сьогодні використовується менше 1 млн тонн.

 «Заборонами, штрафами ми не досягнемо прогресу в галузі. Держава повинна стимулювати створення умов для розвитку сфери. Як це працює в Нідерландах, Японії», - зазначив експерт.

EBA підготувала пропозиції з порушених питань, серед яких - втілення системи зелених закупівель, розробка податкових стимулів, будівництво доріг з використанням вторинних ресурсів, зменшення використання імпортних матеріалів, розробка механізму компенсації логістичних витрат тощо.

Народний депутат Олександр Маріковський звернув увагу на важливість ухвалення законопроєктів про управління відходами №2207-1 і промислові відходи, проєкт якого зараз напрацьовується.

«Через зменшення накопичення об’ємів відходів промисловості зможемо сприяти покращенню екологічної ситуації в державі. Все, що накопилося, має стати сировиною і матеріалом. Головне, щоб було екологічне та економічне», - підсумував народний депутат.

За результатами обговорення на круглому столі у Комітеті буде підготовлено відповідну резолюцію.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 квітня 2024 15:00
19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31