Члени Комітету під час засідання, яке відбулося 11 листопада у режимі відеоконференції, заслухали інформацію Віце-прем’єр-міністра-Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова про плани цифрової трансформації у сфері правоохоронної діяльності. Він поінформував про те, чим займається Міністерство, звернувся до народних депутатів з проханням висловилися стосовно проблем, які вони бачать у сфері правоохоронної діяльності з тим, щоб вони були заплановані до вирішення та реальної реалізації у наступному році. Він нагадав про чотири основі цілі діяльності Міністерства: перевести усі державні послуги в онлайн за 3 роки, покрити територію України Інтернетом за 3 роки, навчити базовій цифровій грамотності 6 мільйонів українців, а також збільшити частку ІТ-індустрії та креативної індустрії до 10% у ВВП (зараз - 3,7%).

Михайло Федоров також поінформував про зареєстровані законопроекти, якими пропонується запровадити по суті ідеальну податкову систему для ІТ- та креативної індустрії з перспективою поширення на інші сфери.

Про плани Міністерства внутрішніх справ на наступний рік поінформував народних депутатів заступник Міністра внутрішніх справ з питань цифрової трансформації Сергій Гончаров. Він, зокрема, повідомив про запровадження автоматичної системи фотофіксації порушень на автошляхах, яка запрацювала з середини цього року і яка вже зафіксувала вражаючі результати - кількість порушень, зафіксованих зараз, збільшилася удесятеро порівняно з кількістю порушень, які фіксувалися на початку року. Наразі йдеться про збільшення кількості приладів для фіксації швидкісного режиму.

Сергій Гончаров наголосив на необхідності подальшого удосконалення чинного законодавства, а також, за його словами, удосконалення потребує методика інформування громадськості щодо виявлених правопорушень.

Заступник Міністра повідомив про плани Міністерства долучити до системи автоматичної фіксації й інші правопорушення.

Сергій Гончаров розповів про модернізацію відомчих реєстрів, зокрема, по транспортних засобах, по адміністративних правопорушеннях, про опрацювання Єдиного державного реєстру зброї в частині взаємодії з громадянином на подачі заяв на отримання дозволів з тим, щоб зробити цю систему простішою, цифровізувати її. За його словами, у планах Міністерства це зробити вже наступного року.

Представник Міністерства також повідомив про розвиток концепції «Безпечна країна», про роботу з місцевими органами влади, які працюють над створенням безпечних міст.

Сергій Гончаров розповів про активне тестування системи «112» і висловив впевненість, що наступного року цією модернізованою системою буде покрита вся територія країни.

Урядовці відповіли на запитання народних депутатів.

Члени Комітету під час засідання також розглянули низку законопроектів.

За результатами голосування Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу і в цілому законопроекти:

про внесення змін до розділу II "Прикінцеві і перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" щодо призначення на адміністративні посади у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі №4227,

про внесення змін до Закону України “Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів” щодо державного захисту військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України під час виконання ними завдань за призначенням №4186.

Комітет за наслідками розгляду рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проекти законів:

про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до органів державної влади, підприємств, установ, організацій, закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання та присвоєння спеціальних звань відрядженим (прикомандированим) поліцейським) №4203,

про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за порушення строку передачі документації на багатоквартирний будинок №4086.

На доопрацювання рішенням Комітет рекомендується направити проекти Законів про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення права на правосудний вирок особам, які до набрання чинності цим Кодексом були засудженні до покарання у вигляді довічного позбавлення волі) №3078 і про внесення змін до статті 338 Кримінального кодексу України №3102.

Комітет рекомендував відхилити проекти Законів про внесення змін до деяких законів України щодо підсилення відповідальності за публічну образу військовослужбовців, волонтерів, учасників Революції гідності №3085 і про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників №3560.

Комітет також прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного четвертої сесії проекти законів:

- про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за корупційні злочини №3889;

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне зайняття рибним та іншим водним добувним промислом №3934;

- про внесення змін до статті 287 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення особою, яка має право складати протокол про адміністративне правопорушення №4040;

- про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо застосування до засуджених та осіб, які тримаються під вартою, заходів примусового годування №4324;

- про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо проведення судово-психіатричної експертизи в адміністративному провадженні №4326;

про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконне виселення з житла №4333,

про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї №4335,

про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї" №4336.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27