Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом на засіданні 11 листопада розглянув законопроекти на відповідність праву ЄС і міжнародно-правовим зобов’язанням України.

Такими, що не суперечать праву ЄС, Комітет назвав законопроекти:

про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини №4048.

Проект Закону розроблено Міністерством юстиції у зв’язку з необхідністю врегулювати питання, які суперечать європейським стандартам з урахуванням практики та на виконання рішень Європейського суду з прав людини щодо застосування положень Кримінально-виконавчого кодексу України, Закону України «Про транспорт», Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» та Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Проектом Закону пропонується, зокрема: привести положення деяких законодавчих актів у відповідність та на виконання рішень Європейського суду.

Проект Закону про внесення змін до Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації №4110. Метою законопроекту є забезпечення можливості застосування відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, та відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України для виїзду за кордон у випадку перевезення пасажирів повітряним транспортом (у межах держави). Комітет ухвалив рішення, що проект за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України, але, водночас, потребує висновку Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення прав потерпілих осіб у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень проти статевої свободи, статевої недоторканості особи та домашнього насильства №4175. Метою законопроекту є забезпечення прав потерпілих осіб у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень проти статевої свободи, статевої недоторканості особи та домашнього насильства, забезпечення їх права на повагу до людської гідності, сприяння зменшенню латентності вказаних правопорушень та підвищення довіри до правоохоронної системи в цілому.

Проект Закону про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» з метою стабілізації ринку кормів №3672. Метою законопроекту є створенню системи державної реєстрації кормів відповідно до європейських стандартів без надмірних витрат з боку Державного бюджету України та операторів ринку. Документ за своєю метою не суперечить Угоді про асоціацію, однак відтерміновує імплементацію окремих регламентів, що частково відповідає праву Європейського Союзу.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння) №3680. Щодо альтернативного проекту №3680-1 щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу - Комітет ухвалив висновок, що документ загалом відповідає цілям Угоди про асоціацію, але частково враховує положення права ЄС.

Проект Закону про внесення змін до законодавчих актів України щодо дозвільної системи у сфері господарської діяльності та спрощення доступу на ринки №4219. Метою законопроекту є створення належних правових умов для реалізації гарантованої законом свободи підприємницької діяльності у межах, визначених законом, шляхом звуження сфери втручання держави у господарські відносини. За рішенням Комітету, документ відповідає цілям Угоди про асоціацію, не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, але потребує доопрацювання з метою повного врахування положень Регламенту 2017/20/31. 

Проект Закону про саморегулювання господарської та професійної діяльності №4221. Метою законопроекту є вирішення проблем та недоліків сучасного стану здійснення саморегулювання в Україні. Відповідно до рішення Комітету, проект відповідає цілям Угоди, але потребує доопрацювання з точки зору правової визначеності у описі принципу недискримінації.

Проект Закону про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу №3944. Законопроект пропонує визначити умови за яких моряки мають право на отримання повторного підтвердження своєї компетентності для роботи на суднах без складання іспитів у державних кваліфікаційних комісіях.

Члени Комітету вирішили такими, що суперечать праву ЄС, проекти законів:

про внесення змін до Податкового кодексу України щодо меценатства у фізичній культурі і спорті №3470. Проект, зокрема, пропонує звільнити від оподаткування об’єкти житлової і нежитлової нерухомості, що були отримані у власність набувачами меценатської допомоги або кінцевими бенефіціарами. Положення законопроекту не відповідають вимогам Директиви №2006/112/ЄС, а також потребують висновку Антимонопольного комітету України щодо впливу його положень на конкурентне середовище.

Альтернативні проекти №3470-1 та №3470-2 щодо меценатської діяльності у сфері спорту також отримали висновок, що вони не відповідають вимогам Директиви №2006/112/ ЄС та потребують висновку Антимонопольного комітету України щодо впливу на конкурентне середовище.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25