10 листопада у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування провели слухання на тему: «Про проблеми затоплення шахт і забруднення питної води в межах Донецької і Луганської областей».

Відкриваючи слухання, народна депутатка Леся Василенко відзначила важливість і нагальність теми обговорення. Адже наслідки затоплення шахт - це позбавлення мешканців якісної питної води та знищення екологічної інфраструктури загалом. Більшість шахт у цьому регіоні є гідравлічно зв’язаними, тож затоплення однієї шахти може призвести до каскадного ефекту затоплення інших шахт, що розташовані поруч. Тобто до виходу шахтних вод на поверхню, забруднення та отруєння поверхневих вод басейнів річки Сіверський Донець і малих річок Приазов’я та інших складових довкілля.

«Наше завдання - об’єднати зусилля парламенту, уряду, міжнародних і наукових організацій  до вирішення цієї проблеми», - зазначила Леся Василенко.

Народний депутат Олег Бондаренко зауважив, що екологічна проблематика цій території була притаманна до 2014 року, а зараз вона залишилася без належного екологічного контролю. Тому за допомогою колег з ОБСЄ почали проводити моніторинги екологічного стану. За його словами, після бойових дій стан такий, що загрожує екологічною катастрофою.

На думку народного депутата Сергія Шахова, це не лише проблеми України, але й міжнародної спільноти, тому потрібно об’єднувати зусилля, аби припинити екологічну катастрофу.

Рік тому при Кабінеті Міністрів була створена Координаційна рада з трансформації вугільних регіонів. Народна депутатка Вікторія Гриб повідомила, що ці питання розглядалися та будуть розглядатися в рамках її роботи.

Заступник Міністра енергетики Олександр Зорін висловив пропозицію звернутися до Тристоронньої контактної групи з метою проведення моніторингу шахт. Оскільки понад 50 шахт у Донецькій і Луганській областях знаходяться на непідконтрольних територіях.

Учасники заходу наголошували, що основна проблема - відсутність інформації. Адже більшість шахт -  у «сірих» зонах або тимчасово окупованих територіях. На важливості обміну інформацією наголосив представник Центру гуманітарного діалогу Євген Шибалов. За його словами, екологія кордонів не визнає.

Начальник  управління Державної екологічної інспекції Віктор Черевко зазначив, що державний нагляд за додержанням вимог природоохоронного законодавства здійснюють державні екологічні інспекції у зазначених областях. Він акцентував увагу на необхідності внесення змін до статті 3 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» для надання територіальним органам Державної екологічної інспекції України повноважень щодо здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику для навколишнього природного середовища.

Представники наукових і експертних громадських організацій озвучили питання необхідності розробки програми еколого-ресурсного відновлення регіону, створення комплексної системи моніторингу екології навколишнього середовища, посилення роботи парламентської дипломатії для привернення уваги до проблематики на міжнародному рівні.

 «Якщо нічого не робити із цією ситуацією, можуть постраждати мільйони людей і не лише мешканці цих регіонів, але й інших держав. Важливо провести інвентаризацію підприємств і їх вплив на довкілля та життя людей», - зауважила народна депутатка Леся Василенко.

Народна депутатка резюмувала, що за підсумками обговорення буде зібрано пропозиції та зауваження від політиків, представників органів виконавчої влади. Також Комітет звернеться до Міністерства охорони здоров’я та Міністерства соціальної політики  для отримання їхніх пропозицій.

За результатами комітетських слухань буде підготовлено відповідні рекомендації та пропозиція винести це питання на парламентські слухання.

У комітетських слуханнях взяли участь народні депутати, представники Міністерства енергетики, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства оборони, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Державної екологічної інспекції, Державного агентства водних ресурсів, Державної служби геології та надр, Донецької та Луганської облдержадміністрацій, наукових, міжнародних і громадських організацій.

Відеозапис засідання: https://bit.ly/2IqmmdL

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 квітня 2024 15:00
19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31