Члени Комітету розглянули проєкт Закону «Про Бюро економічної безпеки України» № 3087-д з урахуванням зауважень юридичного управління Апарату Верховної Ради України на засіданні 30 жовтня.

Під час засідання зазначалося, що Верховна Рада 3 вересня прийняла за основу законопроєкт «Про Бюро економічної безпеки», що передбачає створення правоохоронного органу, який займатиметься кримінальними порушеннями у сфері економіки.

Законопроєктом передбачається створення Бюро економічної безпеки України, як центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України. Також визначаються завдання, функції та повноваження Бюро економічної безпеки України, контроль за його діяльністю, правовий статус, обов’язки та відповідальність працівників Бюро тощо.

Також Комітет переглянув своє рішення в частині повноважень Служби Безпеки України. Зокрема, Комітет ухвалив рішення вилучити повноваження щодо контррозвідувального захисту економіки у Служби Безпеки України шляхом внесення змін до Закону «Про загальну структуру і чисельність Служби Безпеки України.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроєкт про Бюро економічної безпеки України № 3087-д.

Члени Комітету обговорили підготовлений до другого читання законопроєкт  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері продажу дітям електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах 3628.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт в другому читанні та в цілому як Закон з урахуванням перехідного періоду 18 місяців.

Народні депутати обговорили проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» 4184.

«Це так званий «податок на Google». Два істототні положення законопроєкту. По-перше, ми скасовуємо податок на репатріацію з доходів від реклами. Цей податок стримує розвиток рекламних послуг. По-друге, натомість вводимо для осіб, які здійснюють послуги у сфері електронної комерції, спрощену процедуру реєстрації та сплати податку на додану вартість на послуги, що вони надають в Україні. Зараз склалася така ситуація, коли такі гіганти як Facebook, Viber та інші не сплачують ПДВ. За підрахунками бюджет недоотримує тільки від рекламних послуг 3 млрд грн», - зазначив Голова Комітету Данило Гетманцев.

За його словами, представники великих корпорацій зауважили, що така процедура діє в 20 юрисдикціях і вони готові сплачувати в Україні, якщо їм буде надана така можливість. Законопроєкт підтримує Міністерство цифрової трансформації.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт № 4184 за основу.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 11:11
19 квітня 2024 09:47
19 квітня 2024 09:39
18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37