Сьогодні, 22 жовтня, під головуванням заступниці голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Неллі Яковлєвої у форматі відеоконференції відбувся круглий стіл на тему: «Гуманітарна допомога у кризових ситуаціях, зокрема спричинених військовою агресію та окупацією. Усунення законодавчих перешкод».

Відкриваючи захід, Неллі Яковлєва зазначила, що в Україні триває міжнародний збройний конфлікт і є тисячі понівечених людських доль, які потребують допомоги.

«На жаль, держава не спроможна повністю забезпечити потреби тих громадян, які потребують допомоги, тому, відповідно, питання гуманітарної допомоги й досі залишається важливим і актуальним», - сказала народна депутатка.

Вона висловила сподівання, що, завдяки сьогоднішньому обговоренню, Комітету вдасться суттєво покращити ситуацію із наданням гуманітарної допомоги на Донбасі з боку міжнародних організацій і гуманітарних місій.

Зокрема, на думку заступниці голови Комітету, слід обговорити ряд аспектів, серед яких бюрократичні перепони, пов’язані з недосконалими адміністративними процедурами та прогалинами у законодавстві.

«Законодавство щодо надання гуманітарної допомоги не оновлювалось з 1998 року і не відповідає сучасним вимогам, а, тим паче, викликам, які пов’язані з пандемією коронавірусу», - сказала Неллі Яковлєва.

Вона також наголосила, що головним органом центральної влади щодо питань рівного доступу до гуманітарної допомоги є Міністерство соціальної політики України, але Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин завжди готовий надати діалоговий майданчик для вироблення спільної політики щодо подолання наслідків збройного конфлікту.

Під час круглого столу виступили представники ряду міжнародних організацій, які поінформували про роботу з надання гуманітарної допомоги населенню в зоні конфлікту на Донбасі. Вони також розповіли про проблеми, з якими стикаються в Україні та висловили своє бачення їх подолання.

Так, Голова Управління ООН з координації гуманітарних справ в Україні Ігнасіо Леон Гарсія під час свого виступу наголосив, що слід зосередитись на тих, хто постраждав внаслідок кризи, а, за його інформацією, це близько 10% українського населення.

Згідно з прогнозом організації, 3,4 мільйона людей будуть потребувати гуманітарної допомоги у 2021 році, що значно більше ніж рік тому, оскільки ситуацію погіршила пандемія COVID-19.

Ігнасіо Леон Гарсія підкреслив: «Необхідно переглянути Українське законодавство для того, щоб ми могли надавати необхідну допомогу людям, які постраждали від конфлікту і гуманітарної кризи на основі принципів неупередженості та нейтральності». Він також зауважив, що необхідно ліквідувати бюрократичні процедури і виробити ті структури та механізми, які дозволять ефективно впроваджувати законодавство у життя і надавати своєчасну допомогу тим, хто має на неї право.

Представники донорських організацій відзначали, що, зважаючи на економічну ситуацію, країна буде продовжувати залежати від іноземної допомоги в аспекті гуманітарної підтримки, однак є ряд законодавчих перешкод для її надання. Вони зауважили, що державні органи намагались вносити якісь корективи у законодавство, «однак, необхідно забезпечити цілісний, всеосяжний і системний підхід до надання гуманітарної допомоги».

Виступаючі висловили своє бачення подолання законодавчих та адміністративних перешкод у сфері регулювання гуманітарної допомоги.

На думку представників громадських організацій, які взяли участь у засіданні, серед проблем, з якими стикаються недержавні гуманітарні організації такі:

- надмірно тривала процедура реєстрації проєктів міжнародної технічної допомоги;

- незрозумілі й непередбачувані процедури реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги та визнання вантажів, коштів, робіт і послуг гуманітарною допомогою;

- недоліки в оподаткуванні гуманітарної допомоги;

- складність і відсутність єдиної форми звітування.

Вони також надали свої рекомендації щодо покращення українського законодавства і подолання даних проблем. Зокрема, запропонували розробити і прийняти спеціальний закон, який би врегульовував питання надання гуманітарної допомоги у кризових ситуаціях, а також запровадити електронну форму реєстрації гуманітарної допомоги та звітування.

Окрему увагу учасники круглого столу приділили проблемам надання гуманітарної допомоги в умовах протидії пандемії COVID-19.

Своїм досвідом надання гуманітарної допомоги Україні, зокрема, поділився керівник Програми надзвичайного реагування в Україні Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Він зазначив, що на оформлення кожного пакету документів на передачу гуманітарної допомоги лікарням витрачається близько місяця. В результаті, обладнання простоює, а коронавірус продовжує поширюватись через невиявлених інфікованих.

«Дуже часто ми просто сидимо і очікуємо, замість того, щоб підтримувати вас, підтримувати населення», - підкреслив представник ВООЗ, зазначивши, що «додаткові перевірки і додаткові сертифікації – це надлишковий процес».

Представниця ЮНІСЕФ у своєму виступі також наголосила на складності і тривалості оформлення гуманітарних вантажів, зазначивши, що для ковідних вантажів процедура була суттєво спрощена, але у серпні знову повернулись до складної процедури поставок.

Народна депутатка Неллі Яковлєва подякувала усім міжнародним організаціям за надання підтримки і допомоги Україні.

Представник Міністерства соціальної політики України поінформував про діяльність Міністерства, як спеціального уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги.

Він запевнив: «Уряд високо цінує допомогу закордонних донорів та залучає їх до надання допомоги внутрішньо переміщеним особам та іншим категоріям населення, які її потребують».

Представник Міністерства запевнив, що спрощений механізм для визнання гуманітарних вантажів, пов’язаних із коронавірусною хворобою, буде відновлено і відповідний документ уже перебуває на узгодженні в Міністерстві юстиції. Водночас, на його думку, затримок у роботі з оформленням гуманітарної допомоги немає. Необхідною частиною він також вважає подання звітності про її розподілення.

Підбиваючи підсумки засідання, народна депутатка Неллі Яковлєва наголосила: «Наш Комітет готовий і відкритий до обговорення усіх експертних ініціатив і, я сподіваюсь, що ми усі разом зможемо подолати ті проблеми, які зараз є щодо надання гуманітарної допомоги». «Люди не можуть бути менш важливими, ніж бюрократичні процедури і, я сподіваюсь, що ми на практиці зможемо реалізувати цей принцип», - сказала вона.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50