На засіданні Секторальної робочої групи «Децентралізація та регіональний розвиток», яке відбулося 19 жовтня, члени Комітету спільно із представниками Міністерства розвитку громад та територій та міжнародними партнерами обговорили основні шляхи успішного завершення реформи децентралізації.

Голова Комітету Андрій Клочко відзначив, що вже 25 жовтня можна буде побачити черговий важливий результат реформи: проведення місцевих виборів та формування органів місцевого самоврядування на новій територіальній основі. Ці новосформовані органи місцевого самоврядування, завдяки реформі децентралізації, в близькій перспективі отримають суттєво посилені повноваження та додаткові фінансові ресурси, що дозволить зробити ще один крок на шляху до повноцінної імплементації положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення Дмитро Гурін нагадав, що протягом цього року в регіонах проходили публічні консультації з напрацювання змін до Конституції в частині децентралізації. На основі цих консультацій Конституційна комісія підготує текст змін, який буде публічно презентований органам місцевого самоврядування. Після цього має відбутися парламентський діалог, щоб знайти консенсус у Верховній Раді України з усіх спірних питань ще до моменту реєстрації відповідного законопроекту у парламенті.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін звернув увагу на те, що Комітет спільно з Міністерством розвитку громад та територій почали працювати над моніторингом спроможності громад, який дозволить відстежувати, як громади працюють в нових умовах і якої допомоги від держави потребують.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов зазначив, що успішне завершення реформи децентралізації в 2021 році можливе лише завдяки плідній співпраці між Урядом, Парламентом, представниками місцевого самоврядування та міжнародними партнерами.

Зі слів Заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негоди одним із першочергових завдань є якомога швидше прийняття законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д, який забезпечить безперервність реалізації завдань і повноважень державної та місцевої влади у нових громадах і районах. Також В’ячеслав Негода зазначив, що на наступний рік Міністерство передбачає два сценарії розвитку реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади: зі змінами до Конституції і без них.

Представники міжнародних спільнот відзначили позитивні зміни, які були досягнуті завдяки реформі децентралізації та запевнили у своїй готовності і надалі підтримувати всі процеси формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 14:25
29 березня 2024 14:09
29 березня 2024 13:07
29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09