Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 13 жовтня провів у форматі відеоконференції комітетські слухання на тему: «Проблеми реформування системи пенсійного забезпечення».

Голова Комітету Галина Третьякова на початку слухань розповіла про ситуацію у системі пенсійного забезпечення. Вона зазначила, що в Україні існує «майже один рівень пенсійного забезпечення - солідарний» і наголосила, що станом на 01.07. 2020 р. на обліку в органах Пенсійного фонду перебувають 11 млн. 241 тис. 834 пенсіонери. Середній розмір пенсій на цей час складає 3 393 грн. фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах серпня 2020 р. за даними Мінсоцполітики складає 3182 грн., при цьому розмір прожиткового мінімуму, який застосовується для обрахунку пенсій майже вдвічі менший - 1712 грн. Більшість пенсіонерів, а це 63% або 7 млн 76 тисяч отримують пенсію до трьох тисяч гривень.

Галина Третьякова наголосила, що в Україні відбувається скорочення чисельності і старіння населення. Люди віком 60 років і старші, а це понад 10 млн., складають 24% від усього населення, що є другим показником у Європі після Словенії.

Галина Третьякова також зазначила, що доволі складною є демографія праці. Кількість найманих працівників під час пандемії COVID зменшилася і якщо вона раніше була на рівні 10 млн. 300 тисяч осіб, то наразі складає 9 млн. 700 тисяч.

Достатньо низьким також є коефіцієнт народжуваності - він становить 1,43 дитини на жінку, тоді як для забезпечення простого відтворення нації він має становити 2,3-2,2%. За її словами, країна знаходиться у такій ситуації, коли наша нація навіть не відновлюється.

Ще одним тривожним показником Голова Комітету назвала суттєве перевищення кількості померлих над народжуваними. За останні роки на 100 померлих народжується 54 дитини.

«Таким чином, разом ці показники показують те, що у нас відбувається старіння нації, зменшення кількості і відсоток людей, які досягають пенсійного віку, цей відсоток збільшується. Водночас, працездатне населення суттєво зменшується», - наголосила Галина Третьякова.

Голова Комітету також назвала тривожні цифри щодо заборгованості від сплати ЄСВ з наповнення Пенсійного фонду, яка складає 11 млрд. 600 млн. грн. За її словами, для держави це є великою проблемою.

«Фінансовий стан пенсійної системи такий, що вона дотується багато років і у проекті Державного бюджету на 2021 рік обсяг видатків, які спрямовуються до Пенсійного фонду, передбачено у розмірі понад 203,8 млрд. грн», - зазначила голова Комітету.

Також Галина Третьякова нагадала про те, що великий відсоток економіки знаходиться в тіні і за оцінками Мінекономіки у січні-березні 2020 р. він склав 31% від офіційного ВВП.

Голова Комітету назвала ще кілька факторів: це і низький рівень оплати праці, і трудова міграція, які впливають на доходи Пенсійного фонду і, хоча, «COVID нам трохи допоміг, бо ми повернули трудових мігрантів, яких понад 1 млн. людей, водночас кількість робочих місць скоротилася». «Перед владою стоїть велика проблема - створення умов для того, щоб закріпити українців у нашій економіці», - зазначила голова Комітету.

Галина Третьякова зазначила, що державна політика щодо пенсійного забезпечення у 2020-2021 рр. зміниться, зокрема, з прийняттям у вересні закону, який посилить нагляд за небанківськими установами, які беруть участь у другому-третьому рівнях пенсійного забезпечення.

Голова Комітету також акцентувала увагу учасників слухань на інших неврегульованих проблемах у пенсійному забезпеченні, на прогалини у пенсійному законодавстві та поінформувала про нові законопроекти, які готуються щодо удосконалення пенсійного забезпечення.

Заступник Міністра соціальної політики Борис Лебедцов доповів учасникам слухань про формування політики у сфері пенсійного забезпечення та про заходи, які здійснюються Мінсоцполітики, по захисту осіб старшого віку від бідності, про заходи щодо підвищення розмірів пенсій наступного року, про проведення індексації пенсій тощо.Борис Лебедцов також поінформував про роботу Мінсоцполітики щодо розвитку пенсійної системи по п’яти напрямках: удосконалення прожиткового мінімуму, удосконалення пенсійного забезпечення у солідарній системі, запровадження накопичувальної пенсійної системи для окремих категорій професій, яким пенсія призначається достроково, розвиток недержавного пенсійного забезпечення і запровадження другого рівня системи пенсійного забезпечення.

Заступник Міністра також повідомив, що Мінсоцполітики напрацювало низку законопроектів, які системно вирішують проблеми, що накопичилися.

Він також запропонував за результатами слухань прискорити підготовку законопроекту про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення №2683 з врахуванням пропозицій Мінсоцполітики для його розгляду у першому читанні на пленарному засіданні Верховної Ради.

Під час слухань виступили також представник міністерства у справах ветеранів, народні депутати, представники інших центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ.

Промовці висловлювали конкретні пропозиції щодо вдосконалення законодавства у системі пенсійного забезпечення, зверталися до народних депутатів щодо їх врахування у роботі.

За результатами слухань у Комітеті будуть підготовлені відповідні рекомендації.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59