Члени Комітету під час засідання 12 жовтня, яке відбулося у форматі відеоконференції, заслухав питання «Про стан виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні».

Голова Комітету Галина Третьякова нагадала, що парламентські слухання відбулися 18 грудня 2019 р. За їх результатами були прийняті відповідні Рекомендації.

Галина Третьякова наголосила на тому, що реформа прожиткового мінімуму вже нагальна. Без цієї реформи незрозуміло, що робити з Бюджетним кодексом, у 7 статті якого Урядом запропоновано «достатньо дивні нові показники» щодо прожиткового мінімуму.

Голова Комітету повідомила, що Комітетом на виконання Рекомендацій внесено сім законопроектів, які стосуються прожиткового мінімуму. У цих проектах, зокрема, пропонується змінити методологію обрахунку або змінити обрахунок розміру прожиткового мінімуму. «Можу констатувати, що з боку Верховної Ради зроблено багато кроків. Крім того, попереднім Урядом була зроблена відв’язка від прожиткового мінімуму від показників, які є або бюджетними або стосувалися вартості адміністративних послуг, штрафів для того, щоб прожитковий мінімум виконував свою органічну сутність, а саме, бути собівартістю прожиття однієї людини у суспільстві і щоб він був тією величиною, яка відповідно до 46 статті Конституції є прожитковим мінімумом, який держава має забезпечити кожного пенсіонера у разі, якщо така пенсія є основним джерелом існування і, відповідно, ця величина має використовуватися як соціальна допомога, яку отримують малозабезпечені люди відповідно до 48 статті Конституції, де держава має забезпечувати достатній рівень у виключному переліку, а саме: харчування, одяг і проживання. Ці речі треба забезпечити для того, щоб потім фінансувати щось більше», - зазначила Галина Третьякова.

Голова Комітету також нагадала, що народними депутатами було запропоновано використовувати прожитковий мінімум як неоподатковувану величину у домогосподарстві і повертати податки з неоподатковуваного мінімуму на кожного члена домогосподарства голові домогосподарства. «Відповідний законопроект буде я буду готувати. Він великий і системний. І це ще один сенс прожиткового мінімуму», - додала вона.

Голова Комітету зазначила, що з боку Верховної Ради було виконано і продовжує виконуватися багато ідеологічної і методологічної документації, проектів законів, якими народні депутати пропонують Уряду розв’язати те складне завдання, ту нагальну проблему, яка сьогодні стоїть у суспільстві і яка не дає можливості впорядкувати системно законодавство.

Говорячи про виконання Рекомендації Кабінетом Міністрів, Галина Третьякова констатувала, що у зв’язку з тим, що Уряд змінювався чи через інші причини, але всі Рекомендації не виконані. Хоча, відзначила вона, Міністерство соціальної політики намагалося зробити ці Рекомендації, але змінених ідеологічно підходів після проведення парламентських слухань до Комітету від Кабінету Міністрів не надходило. З боку Кабінету Міністрів згідно з Рекомендаціями, досі не створено міжвідомчої робочої групи з представництвом сторін, не зроблено заходів щодо наближення у 2020 р. розміру прожиткового мінімуму до його реальної величини. Також не виконана робота щодо формування наборів продуктів харчування. Постанова Кабінету Міністрів оскаржена у суді і після того не виконується і Кабінет Міністрів покладає на Верховну Раду обов’язок затверджувати прожитковий мінімум у бюджетному процесі і у Бюджетному кодексі. Таким чином, Кабінет Міністрів не бере на себе відповідальність за формування і встановлення прожиткового мінімуму, що вимагається Законом «Про прожитковий мінімум».

Не виконана також рекомендація щодо розроблення і внесення на розгляд Верховної Ради законопроектів, не забезпечено внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів тощо.

Голова Комітету запропонувала прийняти рішення, яким визнати роботу Кабінету Міністрів по виконанню Рекомендацій парламентських слухань незадовільною.

Члени Комітету у виступах погодилися з позицією та основними критеріями оцінки, які висловила Голова Комітету. Народні депутати також нагадували, що Рекомендації парламентських слухань є обов’язковими для виконання всіма органами влади. Якби ці рекомендації були виконані виконавчою владою, то сьогодні бюджет на наступний рік вже формувався б на основі цих рекомендацій.

Члени Комітету пропонували негайно звернутися до Прем’єр-міністра на пленарному засіданні Верховної Ради чітко пояснити: які критерії прожиткового мінімуму взяв Уряд в основу під час формування проекту державного бюджету на 2021 р.

Члени Комітету також заслухали представника Міністерства соціальної політики, який поінформував про заходи, яких вживає Мінсоцполітики по виконанню Рекомендацій парламентських слухань.

За результатами заслуховування Комітет прийняв рішення визнати роботу Кабінету Міністрів по виконанню Рекомендації парламентських слухань на тему: «Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні» незадовільною та звернутися до депутатських фракцій щодо винесення питання формування прожиткового мінімуму на найближчу «годину запитань до Уряду» та запросити доповісти з цього питання Прем’єр-міністра.

Члени Комітету ухвалили таке рішення одноголосно.

 

* * *

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

23 квітня 2024 20:12
23 квітня 2024 20:11
23 квітня 2024 19:50
23 квітня 2024 19:24
23 квітня 2024 19:21
23 квітня 2024 19:17
23 квітня 2024 19:01
23 квітня 2024 18:02
23 квітня 2024 16:34
23 квітня 2024 15:05