Засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відбулося сьогодні, 9 жовтня, у режимі відеоконференції.

Комітет розглянув у другому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії"(№3199).

Законопроєкт направлений на стимулювання виникнення нових потужних споживачів електричної енергії, які будуть якнайменше впливати на баланс Об'єднаної енергетичної системи України (ОЕС України) за рахунок сталого та прогнозованого споживання. Для таких нових споживачів пропонується надати можливість укладати довгострокові договори із виробниками електричної енергії, за окремою процедурою за рішенням Кабінету Міністрів України.

Співавтор документа народна депутатка Анна Скороход, представляючи проєкт під час засідання, повідомила, що пропоновані зміни в законодавстві «дозволять привести в країну значні інвестиції». Зокрема, за її словами, днями вже підписано меморандуми про наміри з двома крупними компаніями, які планують вкласти кошти у будівництво в Україні кількох датацентрів.

Народна депутатка також зауважила, що проєктом Закону пропонується надати можливість НАЕК «Енергоатом» продавати надлишок електроенергії за двосторонніми договорами. «Щоб той профіцит електроенергії, який на сьогодні у нас є, використовувався і Енергоатом та інші державні генеруючи компанії не зупиняли блоки, а, навпаки, продавали свою електроенергію», - сказала вона.

Анна Скороход повідомила, що під час підготовки до другого читання на робочій групі враховано та узгоджено всі побажання і запропонувала підтримати законопроєкт у другому читанні.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що Енергетичне співтовариство не підтримує даний законопроєкт.

В обговоренні взяв участь представник Міністерства цифрової трансформації України, який висловився на підтримку проєкту Закону.

Представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) висловили думку, що ідею, закладену в законопроєкті, можна реалізувати без зміни чинного законодавства, а на рівні підзаконних актів, зокрема, внесенням змін до постанов Кабінету Міністрів України. Це стосується чинного на сьогодні обмеження граничного терміну контрактів одним роком.

Під час обговорення ряд народних депутатів висловилися проти прийняття даного проєкту Закону. Прозвучали застереження, що, в результаті внесення пропонованих змін до законодавства, значні обсяги електроенергії будуть продаватися поза ринковими умовами, а також, що прийняття законопроєкту може призвести до підвищення тарифу на електроенергію для населення.

Члени Комітету підтримали правку до проєкту Закону, якою пропонується встановити, що постачання електроенергії за двосторонніми договорами починається не раніше дати введення об’єкта в експлуатацію. Також була вилучена згадка про встановлення Регулятором ціни продажу електроенергії. Окрім того, народні депутати підтримали технічну правку, яка стосується звітності Кабінету Міністрів України

Рішення про направлення законопроєкту №3199 у сесійну залу Верховної Ради для розгляду у другому читанні не набрало достатньої кількості голосів. Комітет продовжить роботу над проєктом Закону.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11