Під час сьогоднішнього засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг були розглянуті пропозиції до проекту Закону Про Державний бюджет України на 2021 рік, № 4000.

Пропозиції Міністерства енергетики України до Державного бюджету України на 2021 рік представила т.в.о. Міністра енергетики України Ольга Буславець.

Вона поінформувала, що сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення щодо продовження цільової програми підтримки заходів з енергоефективності на наступний рік, що дозволить відкрити відповідну бюджетну програму на наступний рік.

У зв’язку з цим очільник Міністерства звернулась до депутатів із проханням підтримати продовження надання так званих теплих кредитів для фізичних осіб – власників індивідуальних забудов, за винятком ОСББ, які пропонується кредитувати в рамках роботи Фонду з енергоефективності, яким опікується Міністерство розвитку громад і територій. На ці заходи в бюджеті на наступний рік передбачено 150 млн грн.

Також Міністерство пропонує передбачити в бюджеті кошти для сплати внеску до Фонду східно-європейського партнерства з енергоефективності та довкілля у розмірі 2 млн євро. За словами Ольги Буславець, згідно з підписаною угодою, Україна протягом 5 років буде сплачувати внески, які дозволять отримати доступ до значно більших фінансових ресурсів, які будуть спрямовуватись на підвищення енергоефективності у комунальному господарстві, охорону навколишнього природного середовища, управління відходами, використання відновлювальних альтернативних джерел енергії.

Третя ініціатива Міненерго, яка потребує державного фінансування – розбудова онлайн платформи, яка забезпечить прозорість діяльності видобувних галузей.

Також пропонується передбачити кошти для підтримки вугільної галузі: це фінансування соціальної частини, зокрема, погашеня заборгованостей і подальшого розвитку та підтримки в належному обсязі видобутку вітчизняного вугілля (технічне переоснащення підприємств).

«Збереження видобутку вугілля на рівні цього року дозволить зменшити бюджетні видатки на покриття виплати заробітної плати, дозволить зберегти зайнятість людей», - сказала Ольга Буславець, додавши, що «пропоновані в бюджеті на наступний рік кошти в обсязі 2 мільярдів гривень дозволять здійснити заходи, які підвищать видобуток вугілля на восьми лавах і забезпечити наші теплові генерації».

Вона також заначила, що у бюджеті пропонується передбачити 11,5 мільярда гривень на покриття компенсації, яку здійснює гарантований покупець на ринку електричної енергії для генерації зеленої енергії в обсязі 20%.

За словами т.в.о. Міністра енергетики, ще однією ініціативою є виділення коштів на погашення боргів на ринку електроенергії, зокрема, перед підприємствами вугільної промисловості і за електроенергію підприємствами водопостачання Донецької та Луганської областей, які знаходяться або постачають послуги на тимчасосво окуповані території. Також пропонується погашати взаємні заборгованості на ринку електроенергії, які виникли до 1 липня 2019 року (до запровадження нової моделі ринку), за рахунок випуску ОВДП.

Пропонується окрема програма для захисту від інфляції резервного фонду з метою закриття блоків атомної генерації після завершення їх експлуатації.

Ольга Буславець пропонує передбачили в державному бюджеті на наступний рік кошти Міністерству за позикою, яка була помилково не погашена.

Комітет прийняв рішення підтримати пропозиції Міністерства енергетики до проєкту Закону Про Державний бюджет України на 2021 рік із уточненнями.

Також була підтримана пропозиція народного депутата про виділення коштів з Державного бюджету на забезпечення техніки безпеки, охорони і гігієни праці.

Під час засідання зазначалося, що сьогодні останній день подачі пропозицій до Державного бюджету на 2021 рік, а також, що свої пропозиції можуть подавати не тільки комітети, а й окремі народні депутати.

Комітет розглянув у другому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії» (№ 2553).

Проєктом Закону створюються умови для усунення розбіжностей у підходах в Україні та країнах Європейського Союзу до обліку природного газу. Облік природного газу в Україні здійснюється у кубічних метрах, натомість в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії.

Проєктом передбачається надання права Кабінету Міністрів України приймати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобування, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу, у тому числі здійсненні митного контролю та митного оформлення під час переміщення природного газу через митний кордон України, в одиницях енергії.

Також буде забезпечено інформування споживача про його спожитий обсяг теплової енергії із розрахунку одиниці вимірювання кіловат-година [кВт•год], в якості додаткової інформації в платіжних документах за послуги постачання теплової енергії.

Представляючи законопроєкт, голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Андрій Жупанин повідомив, що до проєкту внесено багато технічних поправок. Окрім того, редакційно врахованого 15 правок і 11 пропонується відхилити.

Андрій Жупанин окремо зупинився на правках, які стосуються зміни стандартів визначення обсягів природного газу, зокрема, температури з 20 градусів (як передбачено в чинному законодавстві) на нуль градусів за Цельсієм. За його словами, обговорення з усіма зацікавленими сторонами показало, що дане питання варто вивчити і врегулювати окремим законодавчим актом.

Комітет підтримав порівняльну таблицю до законопроєкту у редакції, запропонованій підкомітетом і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проєкт Закону №2553 у другому читанні та в цілому.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00