Члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянули доопрацьований Комітетом проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо кандидатського резерву №3491 на засіданні 30 вересня.

Голова Комітету Андрій Клочко нагадав, що за наслідками розгляду 3 вересня пропозицій Президента України до прийнятого 3 липня Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо кандидатського резерву" Верховна Рада направила його на доопрацювання до Комітету. За результатами консультацій підкомітетом було напрацьовано компромісні правки і пропозиції, які дозволяють відновити конкурси на державну службу. Відповідні поправки було внесено членами Комітету. Під час доопрацювання підкомітетом було збережено концепцію та ключове положення, ухвалене Верховною Радою в редакції Закону, зокрема, щодо інформаційної системи, в базу даних якої заноситиметься інформація про кандидатів для зайняття посад державної служби, які відповідають визначеним вимогам до професійної компетентності осіб, які претендують на зайняття посад державної служби та успішно пройшли усі етапи оцінювання під час конкурсного відбору.

Водночас, до доопрацьованого закону було внесено компромісні правки і пропозиції, які дозволять унеможливити звільнення державних службовців категорії «А» за політично вмотивованими рішеннями.

З цією метою Законом передбачається включення статті 87-1 Закону України «Про державну службу» та внесення відповідних техніко-юридичних змін до Законів «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади».

Доопрацьованим Законом пропонується відновити проведення конкурсів на державну службу та оголосити конкурси на посади державної служби, які під час карантину були заповнені шляхом добору, зокрема, на посади державної служби категорії «А» у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом, на посади державної служби категорій «Б» та «В» - у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом.

Голова Комітету запропонував підтримати редакцію, підготовлену Комітетом.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина повідомила, що у Національному агентстві опрацьовані ці пропозиції. Вона повідомила, що станом на 29 вересня кількість оголошених вакансій для проведення доборів як альтернативи конкурсів в умовах карантину складає 8802, з них на категорію «А» - 90, на категорію «Б» - 2538, на категорію «В» - 6174. І така тенденція таких оголошень продовжує збільшуватися, особливо з огляду на потребу в кадрах.

За словами Голови Національного агентства, кількість оголошених доборів за останній місяць зросла більше ніж на три тисячі і кількість кандидатів, рекомендованих до призначення за результатами доборів наразі становить 4542. Вона наголосила на необхідності якнайшвидшого відновлення конкурсів з метою відбору осіб на роботу в державних органах. Відкладання такого питання збільшує організаційні складнощі у відновленні конкурсів.

За результатами голосування члени Комітету 19 голосами за при 1 - утримався та 1 - проти прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект в цілому. У разі повторного прийняття Закону Комітету рекомендує Верховній Раді доручити Комітету при підготовці тексту на підпис Голові Верховної Ради здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради його техніко-юридичне опрацювання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 12:12
27 березня 2024 11:57
27 березня 2024 11:38
27 березня 2024 10:59