Члени Комітету на засіданні 28 вересня, яке проводилося у форматі відеоконференції, розглянули підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) №3486. Цим законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про зайнятість населення», Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», спрямовані на забезпечення соціального захисту населення, яке може постраждати від наслідків поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). Зокрема пропонується: привести у відповідність строки, в які роботодавці повідомляють відповідний територіальний центр зайнятості, про заплановане масове вивільнення працівників; врегулювати питання щодо надання ваучерів особам, звільненим з військової служби після участі у проведенні АТО/ООС без умови встановлення інвалідності; дозволити головам сімейних фермерських господарств сплачувати єдиний соціальний внесок за себе та за членів сімейного фермерського господарства тощо.

Законопроектом також пропонується визначити, що кошти, які надійшли до державного бюджету від сплати адміністративно-господарських санкцій і пені, можуть використовуватись Фондом соціального захисту інвалідів для надання роботодавцям компенсацій, визначених у Законі України «Про зайнятість населення», які забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних за направленням центрів зайнятості.

Під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло 39 пропозицій, 22 з яких враховано повністю або частково, 17 - відхилено.

Комітет за результатами розгляду прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули ряд законопроектів для їх включення до порядку денного четвертої сесії та прийняття рішень.

Комітет ухвалив рішення включити до порядку денного четвертої сесії і за результатами розгляду прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи №4051.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про охорону праці», якими зокрема передбачається: розмежувати поняття та правове регулювання гнучкого режиму праці, дистанційної та надомної роботи; уточнити обов’язки власника щодо ознайомлення працівника, з яким укладено договір про дистанційну роботу, із правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими відповідними документами; визначити підстави для запровадження гнучкого режиму робочого часу тощо.

Члени Комітету також розглянули проект Закону про внесення змін до статті 47-1 Закону України "Про зайнятість населення" щодо надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб №3010а і альтернативний законопроект про внесення змін до статті 47-1 Закону України "Про зайнятість населення" щодо надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину та/чи надзвичайної ситуації №3010а-1.

За результатами розгляду народні депутати прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді включити обидва законопроекти до порядку денного четвертої сесії і за результатами розгляду прийняти за основу №3010а, а №3010а-1 - відхилити.

Члени Комітету також розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України №4130 і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу і в цілому.

Комітет розпочав розгляд проекту Закону про Державний бюджет України на 2021 рік №4000 в частині питань, віднесених до відання Комітету.

Голова Комітету Галина Третьякова поінформувала членів Комітету про підготовлений висновок Комітету щодо законопроекту.

Народні депутати заслухали представників міністерств щодо закладених у проекті визначених показників прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, умов праці та соціального захисту населення.

Члени Комітету висловили свої позиції, зауваження та пропозиції щодо норм законопроекту.

Комітет продовжить розгляд законопроекту на наступному засіданні у середу, 30 вересня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37