На черговому засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування, яке відбулося у форматі відеоконференції, було розглянуто законопроєкт «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (№ 3941).

Проєкт спрямований на збільшення фінансування на здійснення протипаводкових заходів з метою забезпечення захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь.

Під час засідання зазначалось, що кожна гривня витрачена на інфраструктуру зберігає сім гривень, які були б витрачені на покриття збитків у разі аварій.

Членами Комітету було прийнято рішення направити головному Комітету висновок про підтримку законопроєкту за основу.

Також розглянуто законопроєкти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання та запобігання незаконному полюванню» (№ 3200) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання, а також боротьби з браконьєрством» (№3200-1) у зв’язку з надходженням висновків Комітету з питань антикорупційної політики про невідповідність законопроєктів вимогам антикорупційного законодавства та наявність корупційних факторів.

Згідно з висновком Комітету з питань антикорупційної політики, нова редакція ч. 1 ст. 16 Закону «Про мисливське господарство та полювання» містить корупційні ризики, оскільки місцеві органи влади наділяються дискреційними повноваженнями на затвердження лімітів на полювання на парнокопитних та інших тварин на мисливський сезон. Комітет вважає, що чинний порядок встановлення лімітів на полювання забезпечує належне регулювання чисельності диких тварин в цілому по Україні та відповідає статусу мисливських тварин як природного ресурсу загальнодержавного значення і тому його варто залишити без змін.

Також висловлюються зауваження щодо встановлення граничних норм добування, які встановлюються користувачем мисливських угідь.

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко нагадав, що дані законопроєкти розглядались на попередніх засіданнях і Комітет рекомендував Верховній Раді проєкт № 3200 прийняти за основу, а проєкт Закону № 3200-1 – відхилити. Також він зазначив, що вважає зауваження Комітету з питань антикорупційної політики слушними і висловився за їх врахування при підготовці законопроєкту до другого читання.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування залишив раніше прийняте рішення в силі і вирішив доручити доповідачу при розгляді зазначених законопроєктів на пленарному засіданні Верховної Ради зазначити про можливість врахування зауважень Комітету з питань антикорупційної політики під час підготовки законопроєкту до другого читання.

Розглянувши законопроєкт «Про внесення змін до статті 83 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності за порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів» (№ 3926), направлений підвищення відповідальності за порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів, Комітет прийняв рішення направити до головного Комітету висновок про підтримку його прийняття за основу із пропозиціями Комітету.

Також у першому читанні Комітет рекомендує підтримати проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки» (№3931), яким передбачається доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею «Створення перешкод для діяльності уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, у тому числі пов’язаної з проведенням перевірок». Також пропонується надати можливість суддям районних, районних у містах, міських чи міськрайонних судів розглядати такі справи.

Розглянуто законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування» (№ 3875).

Метою і завданнями прийняття законопроєкту є реформування державного регулювання у сфері містобудування, законодавче врегулювання функціонування Державної сервісної служби містобудування України та Державної інспекції містобудування України, дерегуляція господарської діяльності з будівництва об’єктів, підвищення ефективності контролю у будівництві, підвищення відповідальності за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Комітетом прийнято рішення рекомендувати головному Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт за основу.

Розглянувши проєкт Закону «Про внесення зміни до статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо військово-квартирної повинності для фізичних і юридичних осіб» (№ 3968) Комітет прийняв рішення звернутися до головного Комітету з пропозицією рекомендувати Верховній Раді відправити його на доопрацювання суб’єктам законодавчої ініціативи.

Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, які регулюють передачу меліоративних систем у тимчасове користування» (№3852) члени Комітету пропонують головному Комітету рекомендувати Верховній Раді відхилити, а слушні пропозиції, які він містить, врахувати при розробці комплексного законопроєкту, який зараз напрацьовується Кабінетом Міністрів.

Комітет вирішив провести 10 листопада 2020 року об 11.00 у режимі відеоконференції комітетські слухання на тему: "Про проблеми затоплення шахт і забруднення питної води в межах Донецької і Луганської областей".

Також Комітет затвердив персональний склад підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря.

Крім того Комітет розглянув питання щодо обмеження викидів від великих спалювальних установок. Члени Комітету висловилися проти перенесення на 10 років строків реалізації заходів з екологізації великих спалювальних установок. Комітет вирішив спрямувати до Кабінету Міністрів України і Секретаріату Енергетичного співтовариства відповідні звернення, а також розглянути можливість проведення комітетських слухань із зазначеного питання.

Відеозапис засідання Комітету можна переглянути за посиланням:
https://drive.google.com/file/d/1fjpKpe5Rs5SwckMIS0NrE3NYuuE-RRZL/view



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 квітня 2024 15:00
19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31