Комітет з питань економічного розвитку на своєму засіданні розглянув проєкт Закону «Про внесення зміни до пункту 4 Розділу X "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо особливостей здійснення закупівель під час виборчого процесу» (№4099)

Як повідомила представляючи законопроєкт народна депутатка Роксолана Підласа, чинним законодавством передбачено, що для проведення спрощених закупівель від 0 до 200 тисяч гривень можуть працювати лише уповноважені особи. Більшість закупівель, які будуть проводитись територіальними виборчими комісіями, включаючи друк бюлетенів, це саме спрощені закупівлі на суму менше ніж на 200 тисяч гривень. Однак, в складі ТВК наразі не передбачено посадову особу, яка могла б бути уповноваженою особою для проведення закупівель.

Проєктом пропонується внести зміни до Закону «Про публічні закупівлі», передбачивши, що тимчасово, до 1 січня 2022 року, для здійснення закупівель окружної (територіальної) виборчої комісії можуть призначатися уповноважені особи на підставі рішення такої комісії. Термін дії вказаного положення встановлено з урахування можливих довиборів.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного проєкт Закону №4099 та скоротити на половину строки внесення альтернативних законопроєктів.

Комітет також звернеться до профільного міністерства з рекомендацією розробити і внести закон, який врегулював би дане питання на постійній основі.

Члени Комітету розглянули Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з завершенням антитерористичної операції та проведенням операції Об'єднаних сил» (№2783)

Законопроєктом, зокрема, пропонується на період з 14 квітня 2014 року і до втрати чинності Закону заборонити нарахування та стягнення процентів на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики, що укладені громадянами України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися у період з 14 квітня 2014 року з населених пунктів, де проводилася АТО, та суб’єктами господарювання, діяльність яких зупинено тимчасовою окупацією.

За результатами обговорення народні депутати прийняли рішення внести проєкт Закону на розгляд Верховної Ради та рекомендувати за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Окрім того, Комітет направить звернення до Національного банку України з проханням розробити механізм списання з балансів банків вказаних коштів.

Комітет розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо усунення правових колізій у вимогах до статуту товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю» (№3497)

Проектом пропонується: виключити з Господарського кодексу України положення про необхідність визначення в статуті часток учасників ТОВ і ТДВ; визначити, що перелік обов’язкових вимог до статутів ТОВ і ТДВ визначається виключно Законом України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

Члени Комітету прийняли рішення внести проєкт Закону на розгляд Верховної Ради та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу, скоротивши строк подання зауважень і пропозицій на половину.

Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховній Раді проєкт Постанови «Про проведення 2 грудня 2020 року парламентських слухань на тему «Про засади державної політики сталого розвитку та прискореного економічного зростання України» і рекомендувати за результатами розгляду прийняти її в цілому.

Під час засідання Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко представив народним депутатам аналітичну довідку про роботу Фонду державного майна України та хід приватизації державного майна у І півріччі 2020 року, надав інформацію стосовно пріоритетів великої приватизації, а також управління державними підприємствами, що належать до сфери управління Фонду.

Дмитро Сенниченко, зокрема, зауважив, що процес приватизації був розблокований у грудні поточного року і розпочалася предача в управління Фонду справді великих активів. За його словами, у 2020 році спостерігається позитивна динаміка у приватизації і, «на сьогоднішній день, від приватизації надійшло до бюджету більше 2 мільярдів гривень, а до кінця року розраховуємо отримати 3-3,5 мільярда гривень».

За його словами: «У першому півріччі 2020 року, незважаючи на карантинні заходи, об’єкти продавались дорожче, ніж у першому півріччі минулого року, завдяки зміні методики розкриття інформації – коли всі знають все».

Дмитро Сенниченко також відзвітував про рік перебування на посаді голови ФДМУ, зазначивши, що керівництво Фонду «ставить собі за мету повернути довіру до державних органів влади, а довіра – це прозорість, зрозумілість і справедлива оціночна діяльність».

Голова Фонду державного майна України та його заступники відповіли за запитання членів Комітету.

Комітет взяв до відома надану посадовцями інформацію і прийняв рішення у понеділок, 28 вересня, провести розширену робочу нараду з представниками ФДМУ для детальнішого обговорення нагальних питань.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11