Голова Комітету Денис Монастирський, відкриваючи слухання, нагадав про те, що парламентський Комітет з питань правоохоронної діяльності і Верховна Рада здійснюють контрольну функцію за такими напрямками: аналіз покладених на ДБР завдань та додержання законодавства, обговорення проблемних питань, ініційованих самим ДБР та напрацювання шляхів їх вирішення, забезпечення дієвого парламентського контролю за діяльність правоохоронних органів в цілому і ДБР, зокрема, а також інші питання.

Д.Монастирський також нагадав, що такі слухання відбулися у травні минулого року у попередньому скликанні парламенту. За їх результатами були прийняті рекомендації і результатом сьогоднішніх слухань також будуть відповідні рекомендації. За цей час ДБР стала з центрального органу виконавчої влади окремим незалежним державним правоохоронним органом.

Голова Комітету поінформував про питання, які пропонуються для обговорення після основних доповідей, та про законодавчі ініціативи щодо подальшої роботи ДБР.

Д.Монастирський також зауважив, що доцільно на цих слуханнях було б обговорити питання нещодавніх аудиторських перевірок і перевірки Рахункової палати, щоб з’ясувати, які були виявлені порушення та зроблені зауваження.

Голова Комітету також нагадав про затверджену у 2017 р. державну програму розвитку ДБР до 2022 року і зазначив, що учасники слухань хотіли б почути про стан її виконання.

Одним з гострих питань для обговорення він назвав питання проведення конкурсів, які ще досі тривають, на посади оперативних співробітників. «Як вони відбуваються, на якому етапі, що відбувається?», - з таким запитанням Голова Комітету звернувся до керівництва ДБР.

Також гострим питанням Д.Монастирський назвав питання формування складу ради громадського контролю, яка, на жаль, і досі не сформована і у цьому зв’язку досі немає дисциплінарної комісії ДБР. Він звернувся до керівництва ДБР з проханням поінформувати про свою позицію щодо цього питання.

Голова Комітету також звернув увагу на необхідність обговорити питання підслідності ДБР. Він повідомив, що зараз у Комітеті до другого читання готується законопроект, у якому буде скореговано підслідність ДБР, зокрема, у контексті можливого створення військової поліції.

Д.Монастирський висловив сподівання, що Комітет стане майданчиком для обговорення цих нагальних проблем, які є сьогодні в роботі ДБР, і спробувати знайти певні вирішення, які ляжуть в рекомендації Комітету.

Про основні результати діяльності Державного бюро розслідувань та перспективи розвитку доповів в.о. Директора Державного бюро розслідувань Олександр Соколов.

Про стан організації взаємодії органів прокуратури з органами Державного бюро розслідувань, шляхи підвищення ефективності спільної реалізації покладених повноважень доповів Перший заступник Генерального прокурора Роман Говда.

Голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко у виступі звернув увагу на проблеми у роботі ДБР. Він також поінформував про висновки стосовно

питань нормативної регламентації територіальної підсудності кримінальних проваджень, досудове розслідування яких здійснює Державне бюро розслідувань, про визначення суб’єктивної підслідності кримінальних проваджень Державного бюро розслідувань, підстави для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, зокрема, про вчинення злочинів, передбачених статтею 375 Кримінального кодексу.

Старший радник з питань спеціальних правоохоронних органів Мартін Оравський (підрозділ кримінальних розслідувань Консультативної місії Європейського Союзу в Україні) поінформував про те, як оцінює діяльність Державного бюро розслідувань Консультативна Місія Європейського Союзу.

Про дотримання прав людини у діяльності Державного бюро розслідувань поінформувала Представник Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи Наталія Бородич.

Про виконання Державним бюро розслідувань рекомендацій Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності від травня 2019 року та про результати «перезавантаження» Державного бюро розслідувань поінформував заступник голови ГО «Рада громадського контролю»

Олег Шрам.

На проблемні питання в розслідуванні скарг на катування та погане поводження звернув увагу у своєму виступі керівник Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи, адвокат Геннадій Токарев.

Під час заходу відбулося обговорення проблемних питань функціонування Державного бюро розслідувань.

За результатами проведеного обговорення та висловлених учасниками слухань пропозицій у Комітеті будуть розроблені відповідні Рекомендації та надіслані відповідним органам державної влади, їх посадовим особам для обов’язкового розгляду і використання у своїй роботі, а також представникам експертного середовища та громадськості.

У слуханнях взяли участь народні депутати, керівництво Державного бюро розслідувань, Офісу Генерального прокурора та інших правоохоронних органів, представники Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, інших міністерств та відомств, представники судової гілки влади, адвокатури, наукових установ, міжнародних організацій та національних громадських організацій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11