Комітет з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на своєму засіданні розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів» (№3651).

Представники Кабінету Міністрів повідомили, що законопроєкт є пакетним і подавався на розгляд Верховної Ради разом із проєктом Постанови «Про утворення та ліквідацію районів» (№3650).

Законопроєктом передбачається внесення змін до Виборчого кодексу України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про Кабінет Міністрів України», «Про місцеві державні адміністрації», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», «Про географічні назви», «Про землеустрій», «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад».

Зазначеними змінами, серед іншого, пропонується:

врегулювати питання щодо: призначення виборів старост у територіальних громадах, території яких затверджені Кабінетом Міністрів України; правонаступництва майна, прав та обов’язків районних рад районів, ліквідованих Верховною Радою України; завершення повноважень та правонаступництва органів місцевого самоврядування в разі затвердження територій територіальних громад за рішенням Кабінету Міністрів України;

уповноважити Кабінет Міністрів України утворювати та ліквідовувати місцеві державні адміністрації;

визначити: особливості державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб публічного права в умовах зміни адміністративно-територіального устрою; особливості найменування адміністративно-територіальних одиниць та інше.

Під час обговорення зазначалося, що проєкт потребуватиме уточнень під час доопрацювання до другого читання, оскільки розроблявся до прийняття Виборчого кодексу України.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду у першому читанні прийняти проєкт Закону за основу, врахувавши пропозиції, поправки і уточнення.

Члени комітету розглянули у другому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ» (№3118).

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме: унеможливити зміну місця реєстрації у одноосібному порядку комунальних підприємств, установ, організацій районними та обласними радами як органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст; встановити обов’язок щодо отримання відповідного дозволу для районних та обласних рад при зміні місця реєстрації зазначених об’єктів від сільських, селищних, міських та районних в містах рад; забезпечити зміну місцезнаходження комунальних підприємств, установ, організацій на фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого на сьогодні проводиться щоденне керування діяльністю такої юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку органами місцевого самоврядування.

До законопроєкту народними депутатами було подано 23 поправки із яких враховано 10, редакційно – дві, а решту відхилено.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти проєкт Закону у другому читанні та в цілому.

Також у другому читанні був розглянутий проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі» (№2679).

Законопроєкт направлений на: оптимізацію мережі та функціонування ЦНАП, зокрема, надання у ЦНАП усіх послуг на відповідній території; удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі, зокрема, утворення Єдиного державного веб-порталу електронних послуг; розв’язання інших проблем у сфері надання адміністративних послуг.

Суб'єктами законодавчої ініціативи до законопроєкту було подано 188 поправок із яких 64 враховано, 56 враховано частково, 16 – редакційно і 52 відхилено.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт у другому читанні та в цілому.

Також на засіданні були розглянуті пропозиції Президента до Закону “Про внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо кандидатського резерву” (№3491).

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді врахувати всі пропозиції Президента України та прийняти Закон в цілому.

На пропозицію підкомітету, Комітет уточнив деякі положення проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення окремих виборчих процедур» (№3971). Уточнення, зокрема, стосувалися участі партій у формуванні дільничних виборчих комісій, формування обласних виборчих фондів партій, порядку утворення і ліквідації виборчих дільниць, проведення Центральною виборчою комісією соціологічних опитувань одночасно з виборчим процесом за дорученням Кабінету міністрів України.

Члени Комітету затвердили Звіт Комітету за третю сесію, який також враховує роботу у міжсесійний період у серпні.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко повідомив, що за звітний період було проведено 18 засідань, в тому числі, три у режимі відеоконференції, на яких розглянуто 121 питання і підготовлено для розгляду на пленарних засіданнях проєктів актів Верховної Ради. Верховною радою було прийнято три закони і сім постанов, щодо підготовки яких Комітет визначено головним.

Комітет затвердив пропозиції Комітету до проекту порядку денного четвертої сесії, план роботи Комітету на період четвертої сесії, календарний план проведення засідань Комітету та його підкомітетів на період четвертої сесії і розклад засідань на вересень - жовтень 2020 року.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59