Відбулося засідання Комітету з питань свободи слова. Учасники засідання заслухали звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Сташевського В.В. стосовно тиску з боку Державного бюро розслідувань та Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення. Участь в обговоренні взяли народні депутати України, представники ДБР і Нацради з питань телерадіомовлення, а також генеральний продюсер та генеральний директор ТОВ «Телеканал «Прямий».

За результатами обговорення члени Комітету ухвалили рішення звернутися до Державного бюро розслідувань з закликом щодо необхідності дотримання прав журналістів та неприпинення мовлення телеканалу під час проведення слідчих дій стосовно нього. Також Комітет з питань свободи слова не підтримав рішення перенести засідання Національної ради з питань телебачення та радіомовлення щодо результатів перевірки та ліцензії на мовлення «Прямий FM». Натомість депутати закликали забезпечити присутність на засіданні Нацради представників ТОВ «Прямий» у кількості трьох осіб замість однієї, як було передбачено до цього.

Члени Комітету також розглянули звернення колективу телеканалу «КРТ» (ТОВ «Телестудія «Астра») щодо позбавлення телеканалу ліцензії на мовлення рішенням Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Участь у розгляді звернення взяли народні депутати, представники Національної спілки журналістів України, Нацради з питань телебачення та радіомовлення та телеканалу «КРТ». Після наради Комітетом було прийнято рішення направити звернення з закликом не застосовувати санкції проти телеканалу «КРТ» (ТОВ «Телестудія «Астра»), що були накладені Нацрадою з питань телерадіомовлення у вигляді позбавлення ліцензії під час пандемії коронавірусу COVID-19.

Під час засідання голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич неодноразово наголошував на важливості сприяння журналістській діяльності в Україні, особливо під час пандемії коронавірусу COVID-19, а також на недопущенні тиску га ЗМІ з боку правоохоронних та наглядових органів.

Окремим питанням порядку денного засідання став розгляд звернення голови Національної спілки журналістів Сергія Томіленка щодо ситуації, що склалася у зв’язку з припиненням мовлення чернівецької радіостудії «Буковинська хвиля». Комітетом було висловлено занепокоєння щодо ситуації навколо радіостудії та прийнято рішення направити до Нацради з питань телебачення та радіомовлення запит щодо перегляду санкцій, які були накладені на радіостудію «Буковинська хвиля», а також щодо надання роз’яснення та опублікування його у відповідних інформаційних ресурсах стосовно механізмів поновлення ліцензії мовника після виконання штрафних санкцій.

Окрім того, народними депутатами було розглянуто клопотання народної депутатки Т. Плачкової стосовно нападу на неї та депутата Одеської міськради, а також журналістів телеканалу ZIK. За результатами розгляду клопотання було запропоновано направити звернення до Міністра внутрішніх справ А. Авакова з проханням звернути особливу увагу та дати роз’яснення щодо бездіяльності КП «Муніципальна варта» під час скоєння інциденту. Також Комітетом було прийнято рішення направити лист-звернення до Міністра внутрішніх справ з проханнями взяти під особистий контроль справу редакторки видання «Заборона» Катерини Сергацкової.

На завершення засідання Комітет з питань свободи слова розглянув низку питань, пов’язаних з професійною діяльністю журналістів у Верховній Раді України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

09 травня 2024 18:13
09 травня 2024 17:05
09 травня 2024 12:11
09 травня 2024 11:05
09 травня 2024 10:19
09 травня 2024 09:00
08 травня 2024 19:38
08 травня 2024 17:24
08 травня 2024 17:18
08 травня 2024 16:10