Сьогодні, 2 вересня, на своєму засіданні Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув законопроєкти, якими пропонується внесення змін до законодавства у медичній, соціальній сфері, оподаткуванні та сільському господарстві, а також проєкти про ратифікацію важливих міжнародних угод.

Комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкт №0054 про приєднання України до Розширеної часткової угоди про спорт (EPAS). EPAS — це платформа для міжурядової співпраці у сфері фізкультури і спорту в рамках Ради Європи. Приєднання до EPAS дасть змогу Україні стати активним учасником загальноєвропейських процесів розвитку спорту.

Ще одна міжнародна угода, яка потребує ратифікації, і Комітет також рекомендував Верховній Раді ратифікувати - законопроєкт №0057 (Протокол між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про міжнародні автотранспортні перевезення). Ратифікація цього Протоколу дасть змогу вантажним перевізникам з обох сторін здійснювати перевезення без спеціальних договорів.

Члени Комітету також розглянули законопроєкти на відповідність міжнародно-правовим зобов'язанням в сфері європейської інтеграції. Таким, що не суперечить праву ЄС визнали законопроєкт №3780 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю. Проєктом пропонується передбачити можливість надання людям з інвалідністю житла, а також заміну житла, якщо воно не відповідає потребам людей з інвалідністю на таке, яке їхні потреби враховує. Цей документ, за висновком Комітету, не суперечить праву ЄС, а також міжнародно-правовим зобов’язанням у сфері захисту прав осіб з інвалідністю. Такий же висновок Комітет ухвалив і щодо альтернативного до 3780 — проєкту закону №3780-1. Проєктом пропонується підвищити на 40% розмір державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства І, ІІ, ІІІ груп та дітям з інвалідністю, а також встановити механізм заміни житла в разі його невідповідності вимогам безперешкодного доступу та неможливості пристосування до потреб осіб з інвалідністю.

Не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, за висновком Комітету, проєкт Закону №3488 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань застосування допоміжних репродуктивних технологій. Проєктом пропонується запровадити кримінальну відповідальність за порушення у сфері репродуктивної медицини, а також видавати клінікам із репродуктивної медицини ліцензії на 5 років, а не безстроково, як це є сьогодні.

На думку членів Комітету, не спрямований на виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції, містить потенційні корупційні ризики та потребує доопрацювання щодо дотримання принципу правової визначеності проєкт Закону №3502 щодо гармонізації політики оподаткування в Україні з країнами ЄС, яким передбачено зниження ставки акцизного податку для тютюнових відходів, що утворюються в процесі виробництва тютюнових виробів до 5 грн. за кілограм, а також скасування повноваження Кабміну щодо встановлення мінімальних оптововідпускних та роздрібних цін на тютюнові вироби. Такий самий висновок члени Комітету ухвалили і щодо альтернативного законопроєкту —№3502-1. Він до того ж, за висновком Комітету, потребує доопрацювання щодо дотримання принципу правової визначеності та, відповідно до висновку Антимонопольного комітету України, «містить положення, яке може мати негативний вплив на конкуренцію на задіяних товарних ринках».

Законопроєкт №3904 щодо визнання Україною результатів робіт Європейського Союзу з оцінки відповідності продукції. Документ має на меті гармонізувати національні стандарти щодо нехарчових товарів з міжнародними та європейськими, що, на думку  Комітету, не узгоджується з міжнародно-правовим зобов'язанням в сфері європейської інтеграції. Такий же висновок і щодо альтернативного законопроєкту №3904-1, яким також передбачено взаємне усунення технічних бар’єрів у торгівлі задля доступу на українські ринки товарів, вироблених у Європейському Союзі.

Не відповідає праву ЄС, на думку членів Комітету, проєкт Закону №3852 про внесення змін до деяких законодавчих актів, які регулюють передачу меліоративних систем у тимчасове користування. Він пропонує передбачити передачу меліоративних систем в тимчасове користування суб’єктам підприємницької діяльності (концесія, оренда).

І такий самий висновок щодо невідповідності його положень праву ЄС отримав законопроєкт №3295 про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції. Проєкт, зокрема,  пропонує запровадити законодавчі підстави для функціонування Державного аграрного реєстру сільськогосподарської продукції, виключити положення, які стосуються державного регулювання цін на сільськогосподарську продукцію та державних заставних закупівель зерна.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00