Засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики відбулося сьогодні, 1 вересня, у режимі відеоконференції.

Комітет повернувся до розгляду проєкту Закону «Про Бюро економічної безпеки України» (№3087-д), щодо якого раніше було ухвалене рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що законопроєкт потребує доопрацювання у зв’язку з рішенням Конституційного суду про визнання неконституційним Указу Президента України щодо призначення керівника Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Аналогічний механізм закладено і в законопроєкті №3087-д стосовно БЕБ, тому він потребує внесення змін з метою приведення у відповідність до Конституції України, а саме, перекладення повноважень щодо утворення та підпорядкування БЕБ на Кабінет Міністрів України.

Комітет прийняв рішення щодо законопроєкту у такій редакції: «Рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону «Про Бюро економічної безпеки України» (№3087-д) за основу та дати доручення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацювати зазначений законопроєкт відповідно до частини 1 статті 116 Закону України «Про регламент Верховної Ради України» щодо внесення змін до тексту проєкту Закону «Про Бюро економічної безпеки України» про закріплення за Кабінетом Міністрів України повноважень щодо утворення та підпорядкування Бюро економічної безпеки України».

Комітет розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями» (№3761)

Законопроєкт представила заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів, яка зазначила, що даний проєкт входить до комлексу законопроєктів, поданих Президентом України Верховної Ради. Це проект Закону «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями» (№3760), прийнятий у першому читанні, у доповнення до якого пропонуються зміни до Податкового кодексу України (законопроєкт №3761) і Митного кодексу (законопроєкт № 3762).

За її словами, законопроєкти розроблено з метою стимулювання залучення в економіку України стратегічних інвесторів, підвищення інвестиційної привабливості України, а також зростання конкурентоспроможності економіки України через запровадження державної підтримки великих інвестиційних проектів.

Законопроектом №3761, зокрема, пропонується встановити ряд податкових пільг для реалізації інвестиційного проекту зі значними інвестиціями в рамках виконання спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України "Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями". У проєкті прописано терміни і умови надання таких пільг.

Під час обговорення, зокрема, прозвучали зауваження щодо необхідності чіткішого визначення у проєкті Закону суб’єктів отримання пільг, а також спочатку прийняття законопроєкту №3760, який встановить критерії проєктів з великими інвестиціями.

Також був розглянутий альтернативний проєкт Закону № 3761-1.

За підсумками обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроєкт до порядку денного і за результатами розгляду у першому читанні прийняти проєкт №3761 за основу із врахуванням пропозицій Комітету.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект Закону «Про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України» (№ 3762) із врахуванням пропозиції Комітету щодо визначення кодів товарів на які поширюються визначені Законом пільги.

На засіданні були розглянуті пропозиції Президента до Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" (№3640), прийнятого Верховною Радою України 16 липня 2020 року, але не підписаного Президентом України.

Юлія Ковалів повідомила, що пропозиції Президента полягають у визначенні кола осіб, які підлягають дії мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті та продовження дії мораторію терміном на шість місяців.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді врахувати пропозиції Президента України до Закону у повному обсязі і рекомендувати Верховній Раді прийняти Закон з урахуванням пропозицій Президента.

Комітет розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" (№ 3287) та альтернативний проєкт Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо усунення термінологічних неузгодженостей» (№ 3287-1)

Метою законопроекту є приведення Митного кодексу України у відповідність до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень». Так, пропонується внести зміни до Митного кодексу України, якими слова «злочин» та «злочинні посягання» замінити на словосполучення «кримінальне правопорушення» та «кримінально-протиправні посягання» у відповідних відмінках.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проєкт Закону №3287-1 за основу і в цілому.

Також члени Комітету рекомендували Верховній Раді прийняти за основу проєкт Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про стандартизацію" (№2477), який приводить Митний кодекс України у відповідність до Закону України "Про стандартизацію" у частині дотримання принципу добровільності застосування міжнародних, національних та галузевих стандартів, а також стандартів і технічних умов, прийнятих підприємствами, установами та організаціями.

Комітет розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» (№3851).

Метою проєкту є впровадження податкових механізмів для надання державної підтримки сферам культури, туризму та сектору креативних індустрій з метою недопущення їх стагнації задля збереження і створення нових робочих місць, особливо в умовах застосування обмежувальних заходів в Україні та світі, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Законопроєкт представила заступник Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк.

Комітет рекомендував Верховній Раді включити законопроєкт до порядку денного та прийняти за основу.

У рубриці Різне на запитання народних депутатів у режимі відеоконференції відповів Міністр фінансів України Сергій Марченко. Зокрема, він запевнив, що проєкт державного бюджету на 2021 рік буде внесено до Верховної Ради вчасно, до 15 вересня, як це передбачено законодавством.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11