Протягом третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий - липень 2020 року) до Комітету з питань аграрної та земельної політики надійшло 24 законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначений головним, та 62 законопроекти, до яких Комітет має подати свої пропозиції.

За звітний період відбулось 16 засідань Комітету, з яких три було проведено у режимі відеоконференції. Розглянуто 54 питань, в тому числі 16 законопроектів з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначений головним.

За поданням Комітету протягом звітного періоду Верховною Радою України було прийнято в цілому чотири закони України, а саме:

- Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», яким запроваджується ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення, забезпечується дотримання конституційних прав громадян України на вільне розпорядження своєю власністю та створюються прозорі умови для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами та юридичними особами України;

- Закон України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних». Законом встановлюється єдина державна політика з питань створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, усуваються дублювання робіт та витрат державного бюджету на створення геопросторових даних на усіх рівнях державного управління та місцевого самоврядування;

- Закон України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель». Законом вносяться зміни до Земельного кодексу України, Водного кодексу України, та ряду законів України, якими запроваджується можливість складання схем просторового планування території громади як інструменту комплексного управління у галузі використання земель громади, встановлення їх призначення, зонування території та визначення напрямів її збалансованого розвитку;

- Закон України «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Законом передбачається продовження до кінця поточного року повноважень регіональних служб щодо здійснення державного ветеринарносанітарного контролю і нагляду на кордоні з урахуванням накладених в умовах карантину обмежень на проведення конкурсів на призначення державних службовців.

Також Комітет протягом сесії підготував три законопроекти прийняті Верховною Радою у першому читанні, серед яких проект Закону «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин» (№ 3318). Комітетом підготовлені і очікують розгляду Верховною Радою у другому читані проекти законів щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками (№0853) і про сільськогосподарську кооперацію (№0856). Ще чотири законопроекти підготовлені до розгляду у сесійній залі у першому читанні. Вони стосуються ввезення пестицидів на митну територію України, вдосконалення державного регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами, створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції.

Протягом третьої сесії Комітетом було ініційовано та проведено два комітетських слухання на теми: «Концепція державної підтримки сільгосптоваровиробників в рамках реалізації аграрних реформ» і «Розвиток зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією в рамках Угоди про асоціацію з ЄС». За підсумками слухань були ухвалені відповідні рекомендації.

За період роботи третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий - липень 2020 року) у Комітеті опрацьовано 1150 звернень від народних депутатів України, органів державної влади, громадських організацій та громадян.

Із повним текстом звіту Комітету можна ознайомитися за посиланням: http://komagropolit.rada.gov.ua/uploads/documents/30656.pdf

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11