Комітет з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів (№ 2173) та рекомендував його повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Метою проекту Закону є встановлення додаткових гарантій збереження лісів України як національного багатства нашої держави.

Поділяючи законодавчі ініціативи щодо необхідності збереження лісів, Комітет зазначив, що запропоновані норми законопроекту передбачають «надання … площ із земель запасу для залісення». Відповідно до Земельного кодексу України такої категорії земель, як «землі запасу» не передбачено, тому доцільно уточнити, земельні ділянки із земель запасу якої категорії можуть надаватися лісогосподарським підприємствам для залісення.

Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» визначено перелік сфер діяльності, що підлягають проведенню оцінки впливу на довкілля. Однак проведення оцінки впливу на довкілля не передбачено для здійснення такої планової діяльності як зміна цільового призначення земельних лісових ділянок.

Враховуючи зазначене, доцільно у проекті Закону виключити слова «за результатами оцінки впливу на довкілля», або необхідно вносити зміни до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру України у своєму висновку висловила ряд зауважень до законопроекту та не підтримує його прийняття.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку висловило зауваження та пропозиції до положень проекту Закону, зокрема запропоновані у законопроекті доповнення статті 57 Лісового кодексу України, а саме закріплення переліку суспільних потреб, що є підставою для зміни цільового призначення земельних лісових ділянок, не узгоджуються із чинною частиною 1 цієї статті, згідно з якою «зміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою їх використання в цілях, не пов’язаних з веденням лісового господарства, провадиться … відповідно до Земельного кодексу України». Тому визначати безпосередньо у Лісовому кодексі Україні такі суспільні потреби, на думку управління, немає необхідності.

Також проект Закону потребує техніко-юридичного доопрацювання.

Узагальнюючий висновок Головного управління: за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з наступним урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11