Сьогодні відбулося засідання Комітету з питань економічного розвитку, присвячене розгляду внесеної Урядом Програми діяльності Кабінету Міністрів України (проект Постанови Верховної Ради України, № 2186 від 29.09.2019 р.).

Головував на засіданні заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський. У заході взяли участь Міністр економіки Тимофій Мілованов, Міністр фінансів Оксана Маркарова, Міністр енергетики Олексій Оржель, Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко, представник Уряду у Верховній Раді України Ірина Верещук та представники міністерств.

Під час засідання Міністр економіки Тимофій Мілованов заявив, що головними пріоритетами Програми Уряду є створення нових ринків, розвиток ринку праці шляхом створення нових робочих місць та збільшення експорту України.

«Уряд буде підтримувати тих, хто буде створювати робочі місця. Маємо дати українському ринку, українському бізнесу працювати без обмежень. І ми будемо підтримувати ті галузі, ті комплекси, які створюють робочі місця», - наголосив Тимофій Мілованов.

Відповідаючи на запитання народних депутатів щодо ринку землі, Міністр економіки підкреслив, що правила оренди змінюватися не будуть.

Міністр фінансів Оксана Маркарова наголосила, що Уряд приділятиме особливу увагу бюджетній децентралізації. За її словами, Програмою Уряду передбачено, що місцеві податки будуть збільшені на 12%, а на трансферти місцевим бюджетам передбачено 151,1 млрд. грн.

Водночас, вона зауважила, що передбачається, що ресурси місцевих бюджетів будуть зростати, починаючи вже з 2020 року.

На запитання народного депутата, члена Комітету з питань економічного розвитку Євгенія Шевченка, як Міністерство економіки буде здійснювати на практиці принципи «лібертаріанства» та вихід держави з багатьох секторів економіки, Міністр Тимофій Мілованов відповів: «Там, де ринок працює краще, ніж держава – буде працювати ринок. Там, де держава працює краще, ніж ринок – буде працювати ринок».

Відповідаючи на запитання про те, що у Програмі Уряду передбачено, що не менш як 70% державних закладів освіти буде обмежене фінансування, Тимофій Мілованов зазначив, що це робиться для того, щоб започаткувати конкуренцію між вищими навчальними закладами, а не забирати у них гроші.

Заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський зазначив, що у Програмі Уряду передбачено, що за п’ять наступних років Уряд планує збільшити експорт вдвічі. При цьому, він запитав: “Як Уряд планує досягти таких показників? Адже в такому випадку, експорт у кожній галузі повинен зростати на 15%?”.

На що Тимофій Мілованов відповів, що Уряд планує піти на зниження мит на товари, зняття тарифів на послуги та інші суттєві послаблення для ведення бізнесу. “Уряд планує значно підвищити залучення інвестицій у експортно-орієнтовану продукцію”, - додав Міністр економіки.

За результатами обговорення Комітет з питань економічного розвитку, переважною більшістю голосів підтримав Програму діяльності Кабінету Міністрів України та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України ухвалити її.

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25