Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні розглянув проект Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів» (№1048), підготовлений до другого читання.

Згідно з пояснювальною запискою, основна мета розроблення законопроекту – запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора (АЕО) аналогічного тому, що функціонує в ЄС, та виконання Україною зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Народні депутати розглянули правки і пропозиції, подані народними депутатами, і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект у другому читанні та в цілому.

Комітет також розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві (№1209) та альтернативний (№ 1209-1).

Обидва законопроекти, як зазначено в пояснювальних записках, розроблені з метою узгодження положень ряду законів України із положеннями Податкового кодексу України у зв’язку із ухваленням проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Під час засідання зазначалося, що альтернативний законопроект 1209-1 повторює зміст законопроекту 1209 та додатково ще вносить зміни до 63 інших законодавчих актів України, якими узгоджується питання розподілу повноважень між органами податкової та органами митної служби та якими чітко визначено, що контролюючий орган – це орган, який визначений Податковим кодексом України. Крім того у цьому законопроекті більш точно визначено механізм адміністрування і механізм оскарження рішень по донарахуванню з ЄСВ.

З урахуванням викладеного, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект Закону, зареєстрований під №1209-1.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (№1210) та альтернативний до нього (№1210-1).

У пояснювальних записках до зазначених законопроектів їх метою визначається запровадження міжнародних стандартів податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі та імплементація норм, передбачених Планом протидії практикам розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування, реформування інституту фінансової відповідальності та удосконалення процедури адміністрування податків та зборів.

Під час обговорення законопроектів народними депутатами було висловлено ряд зауважень, що можуть бути розглянуті при підготовці законопроекту №1210-1 до другого читання. З урахуванням викладеного, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект Закону зареєстрований під №1210-1.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA) (№2102). Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти даний законопроект в першому читанні та в цілому як Закон.

Документом пропонується внести зміни до законів України "Про банки і банківську діяльність" та "Про депозитарну систему України" з метою імплементації положень Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)" у національному законодавстві.

 Комітет також розглянув проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з ратифікацією Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA) (№2103) і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти даний законопроект за основу та в цілому, як Закон України, з техніко-юридичним опрацюванням з урахуванням запропонованого Комітетом доповнення.

Згідно з пояснювальною запискою, проектом Закону пропонується внесення змін до Податкового кодексу України, зокрема, щодо визначення ряду понять; особливостей подання звітності за підзвітними рахунками; збору та отримання податкової інформації контролюючими органами від фінансових агентів; накладення штрафу за неподання, подання з порушеннями або з недостовірними відомостями чи помилками фінансовими агентами звітів про підзвітні рахунки.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24
26 квітня 2024 10:55
26 квітня 2024 08:57
26 квітня 2024 08:53