Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів сьогодні на своєму засіданні розглянув ряд законопроектів на предмет доцільності включення їх до порядку денного другої сесії Верховної Ради.

Так, народні депутати підтримали для включення до порядку денного сесії наступних законопроектів:

- проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції» (№2045), а також (№2045-1). Даними законопроектами, зокрема передбачається надання статусу учасника бойових дій добровольцям. Комітет пропонує розглядати як основний законопроект №2045-1;

- проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо формування державної політики у сфері праці, трудових відносин, зайнятості населення та трудової міграції» (№2168). Документом, зокрема визначається сфера відання Міністерства соціальної політики;

- проект Закону «Про надання допомоги в окремих районах Донецької та Луганської областей» (№1091), яким вводяться поняття благодійність і благодійна допомога на непідконтрольних територіях Донбасу, що значно спростить надання допомоги населенню. Водночас, під час засідання прозвучало, що даний проект Закону потребує додаткових консультацій із представниками ООС та іншими фахівцями;

- проект Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо забезпечення прав працівників на особисте та сімейне життя)» (№1148). Даний законопроект передбачає можливість для працівника не надавати роботодавцеві інформацію, що безпосередньо не стосується виробничих відносин, наприклад, щодо сімейного стану, наявності дітей тощо;

- проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (№2023), направлений на соціалізацію людей з інвалідністю і, зокрема, полегшення їх працевлаштування;

- проект Закону «Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд» (№2031) та альтернативного (№2031-1). Комітет пропонує Верховній Раді розглянути обидва законопроекти, об’єднати їх і підвищити особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд виходячи з наявних ресурсів.

Під час розгляду законопроектів неодноразово звучала думка про необхідність зміни підходу до державної соціальної підтримки громадян.

«Необхідно припинити надання пільг за статусом, а надавати допомогу тим, хто реально її потребує. Слід змінювати механізми, а не суми виплат», - зауважила голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Також Комітет прийняв рішення про створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону України про верифікацію та моніторинг державних виплат (№1231). Під час засідання зазначалося, що законопроект надзвичайно складний і до засідання робочої групи доцільно провести нараду з метою узгодження усіх позицій.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№2000), який представила Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська.

За її словами, загалом у Державному бюджеті на наступний рік на соціальну політику передбачено 290 мільярдів гривень. Ю.Соколовська також назвала основні статті, на які виділяються дані кошти.

Міністр наголосила, що при підготовці до другого читання проект Держбюджету буде суттєво доопрацьований і, зокрема, з урахуванням змін у законодавстві, які ухвалюються зараз.

За її інформацією, готується законопроект, яким планується змінити підхід до визначення прожиткового мінімуму. «Зараз до нього «прив’язані» більше сотні виплат, включаючи розміри штрафів і це треба міняти. Прожитковий мінімум має бути гарантією допомоги держави, основою для допомоги малозабезпеченим і нарахування пенсій», - сказала Ю.Соколовська.

Окрім того, є наміри уніфікувати пільги і надання допомоги, комплексно переглянути гарантії для чорнобильців і пенсійне забезпечення.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, Міністр соціальної політики зауважила, що передбачені чинним законодавством соціальні зобов’язання зараз виконати не можливо. «Беремо базу, яка є і сподіваємось, що зростання економіки буде пришвидшуватись і тоді змінимо всі соціальні показники», - сказала вона.

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення направити свої пропозиції щодо проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» у Комітет з питань бюджету.

Члени Комітету заслухали і взяли до відома Звіт про дітей, яких торкнувся конфлікт в Україні, презентований юристом та експертом з адвокації благодійного фонду «Стабілізейшн Суппорт Сервісез» Іриною Лоюк.

За її інформацією, на сьогодні більше 200 тисяч дітей постраждали в результаті конфлікту на сході України, не рахуючи тих, котрі перебувають на тимчасово окупованих територіях. Усі ці діти потребують захисту. Однак, навіть ті, які мають статус дітей, які постраждали в наслідок воєнних дій, не мають ніяких пільг і системної допомоги від держави.

Народні депутати зауважили, що необхідно внести зміни до законодавства щоб закріпити системну допомогу таким дітям. «Необхідно проводити роботу з дітьми, а не відкупатися від них грішми», - підкреслила Галина Третьякова.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11