У заході взяли участь заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки М. Безугла, голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету І. Верещук та представники Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, а саме: начальник Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, начальник Головного управління  генерал - лейтенант І. Криштун, начальник управління проведення службових розслідувань – заступник начальника Головного управління полковник Ю. Бабич та заступник начальника управління запобігання, виявлення та припинення правопорушень полковник О. Бєлих.

Учасники зустрічі відзначили, що існуюча система правоохоронних органів не забезпечує ефективного запобігання, виявлення та розслідування найбільш масових військових злочинів в умовах особливого періоду та в районах відсічі збройної агресії Російської Федерації, зокрема в районах проведення антитерористичної операції, що вкрай негативно впливає на бойову готовність Збройних Сил України.

Під час обговорення цього питання народні депутати України – члени Комітету звернули увагу на те, що Військова служба правопорядку не має жодних повноважень для здійснення розслідування військових злочинів і притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності та займається лише їх профілактикою.

При цьому представники Військової служби правопорядку у Збройних Силах України поінформували, що для вирішення вказаних проблем було розроблено два законопроекти щодо утворення військової поліції. Проте відповідні законодавчі ініціативи не були підтримані Верховною Радою України як такі, що містили суперечливі норми законодавства.

У ході дискусії учасники зустрічі висловили своє бачення та пропозиції щодо реформування Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

Водночас, заступник Голови Комітету М. Безугла повідомила, що у Комітеті для напрацювання законопроекту про військову поліцію створюється робоча група з числа народних депутатів України – членів Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Комітету з питань правоохоронної діяльності та представників відповідних заінтересованих державних органів.

Разом з тим, члени Комітету зазначили, що необхідно підходити комплексно до реформування правоохоронних органів у військовій сфері, беручи до уваги специфіку військової структури держави, інститутів Збройних Сил України та інших військових формувань, а саме врахувати функціонування цілісної системи військової юстиції в Україні, як утворення військової поліції, відновлення військових судів та запровадження військової адвокатури.

За результатами обговорення учасники зустрічі одностайно висловилися щодо необхідності розроблення узгодженого законопроекту про законодавче забезпечення реформування Військової служби правопорядку у Збройних Силах України у службу військової поліції та окреслили відповідний план дій.


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35