З огляду на важливість забезпечення конституційного права дитини, яка за різних обставин втратила рідних батьків, на виховання у сім’ї та з нагоди Дня усиновлення, який щорічно відзначається в Україні 30 вересня, підкомітет у справах сім’ї та дітей Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики 26 вересня провів робочу зустріч членів підкомітету з Уповноваженим Президента України з прав дитини Миколою Кулебою, представниками Міністерства соціальної політики України, представниками служби у справах дітей м. Києва та родин усиновлювачів.

Відкриваючи засідання, голова підкомітету у справах сім'ї та дітей Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Рябуха зазначила, що для нової команди, яка прийшла до Верховної Ради, вирішення проблем дітей, які залишились без батьківської опіки, є одним із пріоритетів.

«Ми прийшли, щоб налагодити дійсно повноцінне, якісне виховання наших дітей, які опинилися без батьківського піклування. Тому ми зібралися, щоб почути сім’ї, родини, які є проблеми, щоб, виходячи з них, змінювати, удосконалювати систему усиновлення дітей», - сказала голова підкомітету.

Виступаючи перед присутніми, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба сказав: «Хотілося б настільки удосконалити систему, щоб сиріт не залишилось».

Він розповів про створений у Києві Міський центр дитини, який опікується навчанням усіх сімей, які хочуть усиновити дітей, і повідомив, що нова команда Міністерства соціальної політики зробить так, щоб цей позитивний і необхідний досвід був незабаром запроваджений по всій Україні.

«Ми маємо пересвідчитись, що родина готова до такого кроку, що вони пройшли все необхідне навчання для того, щоб їх ресурсу вистачило на те, щоб зростити достойного громадянина і щоб дитина дійсно відчувала любов і зростала в любові», - підкреслив він.

М.Кулеба зауважив: «Виклики шалені: більше 100 тисяч дітей, як пройшли через сирітство. Більше 30 тисяч – втратили цей статус, завдячуючи усиновленню, що надає юридичні підстави для втрати такого статусу. Однак, насправді набагато більше дітей втрачають цей статус, завдячуючи іншим формам сімейного виховання».

Представник Президента поінформував, що створена нова форма соціальної допомоги – патронатне виховання дітей, щоб діти не потрапляли в інтернатні заклади, а тимчасово перебували в сім’ях. «Ми будемо вдосконалювати цю систему, а також прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу», - сказав він.

М.Кулеба також зупинився на необхідності допомоги таким сім’ям: «Це серйозні виклики і питання державної політики – наскільки сьогодні ми зможемо кількісно і якісно склад соціальних працівників, які будуть супроводжувати такі сім’ї».

М.Кулеба подякував Комітету, що порушує ці питання, оскільки розвиток сімейного виховання, підтримка сімейного виховання - надзвичайно важливі.

У відповідь заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук зазначила: «В основі державної політики має бути людина і її потреби». Вона також додала, що це перша зустріч і ми продовжимо працювати спільно з Міністерством соціальної політики і Уповноваженим Президента з прав дитини.

Під час зустрічі виступили представники родин усиновлювачів, які поділилися своїми проблемами та висловили свої пропозиції.

Зокрема, серед проблем, з якими стикаються дитячі будинки сімейного типу – забезпечення житлом вихованців. Учасники засідання звернули увагу на необхідність законодавчого вирішення проблеми дітей, які за документами мають якесь житло, однак фактично не можуть туди повернутися. Відсутність житла, у свою чергу, породжує проблеми із працевлаштуванням.

Велику увагу під час розмови було приділено фінансовому забезпеченню дитячих будинків сімейного типу. Зокрема, йшлося про необхідність зміни схеми нарахування субсидій для таких сімей, оскільки вони проживають у великих за площею будинках або квартирах.

Порушувалося також питання необхідності зменшення пенсійного віку і збільшення розміру пенсій для вихователів сімейних будинків, які, в силу специфіки роботи, працюють цілодобово і не мають можливості йти на лікарняні і брати відпустки.

Під час зустрічі також було озвучено проблеми, з якими стикаються патронатні сім’ї, в які потрапляють діти одразу після вилучення із неблагополучних сімей.

Заступник Міністра соціальної політикизпитань європейської інтеграції Сергій Ніжинський, у свою чергу, повідомив, що міністерство зараз проводить інвентаризацію звернень громадян, які вказують на проблеми, і шукатиме підходи їх вирішення. Він також наголосив на важливості комунікації з громадськістю.

«Проблемні питання будуть оброблятися в експрес-режимі, систематизуватися і на них будемо реагувати», - пообіцяв С.Ніжинський.

Зокрема, за словами заступника Міністра, вже триває робота над переглядом системи нарахування субсидій і визначення пенсійного віку для працівників дитячих будинків сімейного типу.

Одним із пріоритетів Міністерства він також назвав збільшення кількості і якості соціальних працівників.

Вже підготовлено проект закону, що врегулює питання постановки на чергу для надання соціального житла дітям, позбавленим батьківської опіки, які мають власне житло, однак повернення туди є неможливим, поінформував директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики Руслан Колбаса.

За його словами, збільшилася кількість дітей, яких забезпечує житлом держава і на це спрямована виділена регіонам субвенція.

Р.Колбаса зауважив, що міністерство дотримується позиції, що дитина сама має обирати собі житло, тому пріоритет буде надаватися виплаті компенсацій.

За словами директора Департаменту, Мінсоцполітики буде просити Міністерство фінансів збільшити кошти, що виділяються на фінансування забезпечення житлом дітей, позбавлених батьківської опіки. «Якщо об’єднаємо зусилля, то за п’ять років черга суттєво зменшиться, або й повністю зникне», - підсумував Р.Колбаса.

Також ведуться переговори щодо збільшення фінансування для батьків, які опікуються дітьми, позбавленими батьківської опіки.

Одна із запрошених на зустріч матерів, які виховують дітей- сиріт підкреслила, що дуже потрібна допомога фінансами, однак, в першу чергу - фахівцями. «Тоді дітей менше будуть повертати», - сказала вона.

Р.Колбаса зауважив: «Досвід Києва показує, що треба навчати батьків, які хочуть взяти дитину на виховання і далі допомагати, супроводжувати».

За його словами, програма випробувана у Києві, де працює Міський центр дитини, який надає психологічну підтримку дітям і проводить навчання батьків, буде запроваджена по всій Україні.

Під час зустрічі прозвучала пропозиція створення соціальної системи, яка має відповідати потребам громади. Зокрема, для всіх сімейних форм батьківської опіки необхідна комплексна підготовка батьків до прийняття дитини в родину і відбір кандидатів.

Також потребують підвищення якості підготовки і зменшення навантаження соціальні працівники.

Під час засідання обговорювалися проблеми, які виникають із усиновленням і оформленням опіки у судах, додаткові фінансові витрати, що виникають при усиновленні дітей з інвалідністю, можливі форми заохочення громадян до усиновлення.

Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Єлізавета Богуцька висловила вдячність всім, хто бере дітей до себе в сім’ї і наголосила на особливій важливості забезпечення психологічної підтримки таких родин.

Голова підкомітету у справах сім'ї та дітей Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Рябуха сказала: «Наша зустріч показала, що нам є над чим працювати. Ми прийшли, щоб вдосконалювати систему».

Вона запевнила, що Комітет створить робочі групи за участю представників міністерств та інших комітетів Верховної Ради для опрацювання пропозицій і внесення необхідних змін до законодавства у сфері усиновлення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00