Відкриваючи сьогоднішнє засідання, голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець повідомив, що на розгляд виносяться два законопроекти, щодо яких Комітет не є головним. Він також додав: «До порядку денного другої сесії Верховної Ради внесено дев’ять перехідних законопроектів, які були прийняті у першому читанні минулим складом парламенту, і є 14 днів на внесення до них поправок, тому вони будуть розглядатися Комітетом після закінчення цього терміну». «Щодо ще шести законопроектів, які знаходяться на розгляді в Комітеті, ми не отримали висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради, тому вони не готові до розгляду», - зазначив голова Комітету.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про безоплатну правову допомогу" щодо забезпечення права осіб, які незаконно позбавлені особистої свободи, на безоплатну вторинну правову допомогу» (№2056).

Згідно з пояснювальною запискою, метою прийняття законопроекту є: «Забезпечення права осіб, незаконно позбавлених особистої свободи, на безоплатну вторинну правову допомогу, шляхом створення правового механізму відшкодування вартості надання особам, позбавленим особистої свободи, безоплатної вторинної правової допомоги, а також надання адвокатам іноземних держав права надавати цим особам безоплатну вторинну правову допомогу».

Законопроектом передбачено внести відповідні зміни до ряду статей Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

В обговоренні взяла участь Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, яка висловилася на підтримку даного проекту Закону, однак зауважила, що він потребує удосконалення.

Вона поінформувала, що підтримки у вигляді оплати адвокатської праці, зокрема, потребують громадяни України, які затримані в Криму. «На сьогоднішній день 89 кримських татар потребують такого захисту, але, на жаль, питання оплати праці адвокатів на вирішене», - підкреслила вона.

Під час засідання з проханням підтримати пропонований проект Закону також звернулася представник Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Представник громадської організації, виступаючи під час обговорення, зазначила, що питання врегулювання статусу осіб, які позбавлені волі з політичних мотивів потребує комплексного вирішення.

Комітет рекомендував проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про безоплатну правову допомогу" щодо забезпечення права осіб, які незаконно позбавлені особистої свободи, на безоплатну вторинну правову допомогу», за наслідками розгляду у першому читанні, прийняти за основу, а також направив свої зауваження головному Комітету.

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин також розглянув проект Закону «Про внесення доповнення до статті 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" (щодо мешканців тимчасово окупованих територій)» (№2015).

За словами Дмитра Лубінця: «Мета законопроекту - відкриття доступу до безоплатної вторинної правової допомоги для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, визначеній Верховною Радою України, задля ефективного забезпечення захисту їх прав та законних інтересів з боку української держави».

Пропонуються відповідні зміни до Закону України "Про безоплатну правову допомогу" в частині віднесення до суб'єктів права на безоплатну первинну правову допомогу громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, визначеній Верховною Радою України.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини і представник профільного міністерства звернулися з проханням до народних депутатів підтримати законопроект за основу з деякими поправками.

Представники правозахисних організацій висловили думку, що підхід до надання безоплатної правової допомоги за територіальним принципом є невірним, а потрібно керуватися потребами людей. Виходячи з цього, на їхню думку, пропонований законопроект потребує доопрацювання.

Комітет прийняв рішення підтримати пропонований законопроект та звернутися до головного Комітету з пропозицією рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти даний проект Закону за основу. Також пропонується врахувати наступне зауваження: «Право на безоплатну допомогу має поширюватися на усіх осіб, які постраждали внаслідок зазначених у проекті обставин, не обмежуючись категорією громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, як зазначено у проекті».

Під час засідання також було затверджено попередню програму перебування та проведення виїзного засідання Комітету 22-23 жовтня у Донецькій області (засідання Комітету відбудеться 23 жовтня у м. Краматорськ) та 24-25 жовтня - Луганській області (засідання Комітету заплановано на 25 жовтня у м. Сєвєродонецьк).

Народні депутати затвердили План роботи Комітету на період другої сесії (в частині публічних заходів). Зокрема, Комітет пропонує провести 4 грудня у Верховній Раді День захисту прав людини, у листопаді планується проведення виїзного засідання у Херсонській області.

На засіданні був затверджений персональний склад підкомітетів і позаштатні консультанти Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 08:57
26 квітня 2024 08:53
25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20