Народні депутати України в ході робочої поїздки проінспектували шкільні укриття в Києві, Запоріжжі та Кривому Розі, облаштовані в рамках благодійного проєкту.

Його засновник, народний депутат Андрій Богданець підкреслив, що на укриття не витрачено жодної копійки державних коштів: проєкт фінансує міжнародний донор Freedom Holding Inc.

«До початку ремонтних робіт ці приміщення являли собою захаращені підвали, непридатні для знаходження там дітей. А тому навчальні заклади не могли повноцінно працювати в умовах постійних повітряних тривог. Зараз це не просто місця, де можна перечекати небезпеку, а сучасні й комфортні освітні простори, в яких можна використовувати для навчання або дозвілля навіть після відбою тривоги. Тому ми впевнені, що наші укриття стануть у пригоді навіть після нашої перемоги у війні», - розповів Андрій Богданець.

Народний депутат Анна Пуртова наголосила на важливості пошуку додаткових коштів на подібні проєкту, що дозволить зекономити державні гроші на військові потреби.

«Дуже добре, коли депутати знаходять міжнародних донорів, готових допомогти українським дітям. Адже кожна зекономлена гривня з державного бюджету може піти на зміцнення оборони України від агресора», - сказала вона.

Для прифронтового Запоріжжя шкільні укриття особливо цінні. Зараз школярі через постійні повітряні тривоги змушені навчатися дистанційно. Місцева влада розглядає можливість запровадження з 1 вересня цього року змішаної форми навчання, за якої діти фізично відвідуватимуть школи за умови наявності там укриттів.

«Тому дуже важливо, що ще два навчальних заклади Запоріжжя мають гарні укриття для наших дітей. Там вони зможуть з комфортом перебувати під час повітряних тривог і навіть проводити заняття», – каже народний депутат Сергій Штепа.

В Кривому Розі вже працює змішана система навчання. Оскільки повітряні тривоги в місті подекуди тривають годинами, вчителі часто проводять уроки прямо в укриттях. Це зручно, оскільки всі укриття проєкту Freedom Space обладнані сучасними меблями, кріслами-мішками, шкільними дошками та дитячими килимками.

«Офлайн-навчання набагато ефективніше за онлайн. А коли мова йде про дітей з особливими освітніми потребами, це питання стає критичним, оскільки вони потребують, зокрема, особистого контакту з психологом. Один з криворізьких закладів освіти, де ми зробили укриття, якраз призначений для особливих діток», - наголосив народний депутат Юрій Корявченков.

Проєкт Freedom Space розпочато влітку 2023 року. В рамках його першого етапу облаштовано комфортні укриття більш ніж в 30 навчальних закладах. Проєкт охоплює різні міста України від Тернополя та Хмельницького до Харкова та Запоріжжя. Ведуться переговори з міжнародним донором Freedom Holding Corp. щодо другого етапу проєкту.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

26 квітня 2024 13:46
26 квітня 2024 09:44
26 квітня 2024 08:51
26 квітня 2024 08:47
25 квітня 2024 09:44
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 09:51
22 квітня 2024 16:00
22 квітня 2024 13:07