Переговори делегації Угорщини на чолі з очільником МЗС Петером Сійярто з представниками України в Ужгороді – це важливий етап налагодження двосторонніх відносин та підготовки зустрічі на найвищому рівні очільників двох держав. На парламентському рівні також триває робота з поглиблення зв’язків.

Про це заявила народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань інтеграції України з ЄС, голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева.

«Голова Офісу Президента Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провели плідну дискусію з очільником МЗС Угорщини Петером Сійярто. До неї безпосередньо долучилися лідери церков і представники нацменшин Закарпаття. Раніше Верховна Рада проголосувала законопроєкти, які стосуються прав нацменшин у нашій державі. Ми вперше почули дуже позитивні відгуки стосовно загального підходу України до імплементації законодавства про нацменшини. І це був пункт №7 нашої дорожньої карти до відкриття перемовин щодо членства в Євросоюзі», - зазначила парламентарій.

Вона додала, що після переговорів із делегацією Угорщини МЗС обох держав мають 10 днів для підготовки на найвищому рівні зустрічі Президента Володимира Зеленського і прем’єр-міністра Віктора Орбана.

«Дуже важливо, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відзначив непохитну підтримку української незалежності, територіальної цілісності й найшвидшого закінчення війни та пошуку миру. А цю формулу вже знайдено. Це мирний план Президента Володимира Зеленського. Угорську сторону запрошують долучитися до нього. Ба більше, парламентарії Угорщини на теренах ПАРЄ вже підтримали мирний план нашого Президента, а це означає, що є підтримка спецтрибуналу для росії за злочин агресії, повернення депортованих українських дітей, робота над питанням екоциду і, звісно, реєстром збитків, відшкодуванням для українців, котрі постраждали від збройної агресії», - наголосила Марія Мезенцева.

За її словами, на парламентському рівні народні депутати долучаться до роботи й допоможуть нашій виконавчій гілці влади в налагодженні подальшої плідної співпраці з Угорщиною.

Політикиня підкреслила, що очільники ЄС дають позитивні сигнали, що пакет допомоги в рамках Ukraine Facility розміром 50 млрд євро буде ухвалено на саміті ЄС 1 лютого.

«Дуже приємно, що ЄС попри всі виклики знаходить інструменти для того, щоб показати, що єдність Європейського Союзу існує. До того ж учора було перепідтверджено на наступні 6 місяців абсолютно всі санкції, що запроваджені проти рф із 2014 року», - підсумувала народна депутатка.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

26 квітня 2024 13:46
26 квітня 2024 09:44
26 квітня 2024 08:51
26 квітня 2024 08:47
25 квітня 2024 09:44
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:00
24 квітня 2024 09:51
22 квітня 2024 16:00
22 квітня 2024 13:07