Наступного тижня Україна очікує виділення двох важливих траншів. Від Міжнародного валютного фонду ми отримаємо 900 млн доларів після перегляду програми, оскільки виконали усі зобов’язання. Також ми отримаємо останній транш цього року макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 1,5 млрд євро.

Про це розповіла народна депутатка, голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

«Цих коштів буде достатньо, щоб закрити до кінця року всі наші соціальні й гуманітарні зобов’язання перед громадянами. Водночас ми очікуємо ухвалення в Сенаті та Палаті представників США виділення коштів на підтримку України. Відповідно, розпочати наступний рік доведеться без надлишкової ліквідності, тобто без великого надлишку, на який ми розраховували, щоб покрити наші потреби на початку наступного року. Водночас хочу заспокоїти українців і нагадати весну минулого року, коли ніхто з партнерів ще не надавав кошти, а при цьому всі зобов’язання виконувалися: пенсії та допомоги платилися, тоді з’явилися перша допомога ВПО і загалом наша система показала достатню стійкість, щоби переживати шокові моменти. Зараз у нас також є певний запас міцності», - зазначила парламентарій.

За її словами, зараз продовжується активна системна робота над тим, щоб США все ж надали пакет фінансової допомоги Україні.

«Навіть якщо голосування за це відбудеться на початку січня, то це не буде для нас критично. Президент, представники уряду й парламенту працюють над цим питанням: вони їдуть до США, ведуть перемовини з сенаторами, членами Палати представників, лідерами спільнот і навіть простими американцями, виборцями. Вважаю, що треба застосовувати всі інструменти й говорити з усіма, до кого можна достукатися», - наголосила народна депутатка.

На її думку, багато хто у Сполучених Штатах налаштований доволі позитивно.

«Звичайно ж, виникають питання щодо прозорості використання допомоги США в Україні, але ми розповідаємо, скільки аудиторів контролюють використання цих грошей. Не всі американці знають, що є офіс, який спільно з нашою Рахунковою палатою проводить аудит використання траншів від США. Їх цікавить передовсім, чи отримують кошти ті люди та представники тих сфер, на які давала згоду Адміністрація президента Байдена. Перший аудит уже проведено, і він до кінця року стане публічним. Там буде підтверджено, що всі кошти використовуються так, як потрібно, і немає ніяких зловживань», - підкреслила Роксолана Підласа.

Вона також зауважила, що з ЄС ведуться перемовини про пакет підтримки на 4 роки у розмірі 50 млрд євро, з яких 39 млрд будуть надходити напряму до держбюджету України. Зараз питання полягає в тому, яка частина цих коштів надійде нам наступного року, й уряд України намагається домовитися, щоб отримати хоча б 16 млрд для покриття всіх наших потреб.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

02 травня 2024 20:21
01 травня 2024 12:26
29 квітня 2024 15:27
26 квітня 2024 13:46
26 квітня 2024 09:44
26 квітня 2024 08:51
26 квітня 2024 08:47
25 квітня 2024 09:44
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:00