Верховна Рада розпочала розгляд проєкту про державний бюджет України на 2024 рік, водночас на порядку денному є ще декілька важливих і важких для ухвалення документів, які будуть розглянуті найближчим часом.

Про це розповів народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Парламент виконав усі вимоги Єврокомісії для початку переговорів про вступ до ЄС. У нас залишилося декілька законів щодо міжнародних зобов’язань перед МВФ, і ми це зробимо незабаром. Також перед парламентом стоїть завдання ухвалити законопроєкт щодо церкви, новий закон щодо зброї. Крім того, у другому читанні розглядатиметься закон про вирощування та використання медичного канабісу, який потрібен зараз багатьом нашим ветеранам, людям із посттравматичним синдромом», - зазначив політик.

За його словами, це великі й важкі закони, стосовно яких продовжуються активні дискусії.

«Наразі зал Верховної Ради в цих питаннях умовно ділиться 50 на 50. Дуже важко збирати голоси, але ми працюватимемо. Наприклад, питання перерозподілу військового ПДФО з громад на зброю та дрони повернули це на друге читання. Переконаний, що найближчим часом цей документ ми також проголосуємо», - наголосив народний депутат.

Давид Арахамія, говорячи про удосконалення законодавства, також зауважив, що для ефективної кооперації в оборонній сфері потрібно внести зміни в нашу законодавчу базу.

Сьогодні майже 60 компаній із 23 держав світу погодилися виробляти зброю спільно з Україною. Це тільки проміжний результат, і надалі кількість таких підприємств зростатиме. Водночас для пришвидшення цих процесів потрібно внести певні зміни у вітчизняне законодавство.

«У питанні виробництва зброї є декілька важливих компонентів. Передовсім це політична воля, і вона є як на рівні України, так і на рівні партнерів. Водночас більшість компаній-виробників зброї в усьому світі є приватними підприємствами. Тому зараз ми намагаємося кооперувати діяльність наших та іноземних компаній, щоб вони разом або на території України, або на території сусідніх держав виробляли необхідні нам засоби», - зазначив політик.

За його словами, для ефективної співпраці потрібно внести певні зміни в нашу законодавчу базу, оскільки партнери хочуть мати стабільне замовлення, щоби врахувати це у своїх бізнес-планах.

«У нас зараз немає можливості гарантувати інвестору, що Міноборони упродовж кількох років буде закуповувати певну зброю, обладнання чи компоненти. Тож ми напрацьовуємо рішення в цьому напрямку, зокрема враховуємо досвід європейських, турецьких компаній, готуємо дієвий механізм», - розповів політик.

Він наголосив на тому, що кожна така компанія, яка працюватиме в Україні, буде залучати десятки або й сотні субпідрядників, відповідно, це надзвичайно сприятливо впливатиме на економіку нашої держави.

«На мою думку, нам треба рухатися саме цим шляхом, адже це зміцнюватиме економіку, та підвищуватиме нашу обороноздатність», - підсумував народний депутат.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

17 травня 2024 11:15
15 травня 2024 14:22
13 травня 2024 11:02
09 травня 2024 21:15
09 травня 2024 21:06
09 травня 2024 20:57
09 травня 2024 11:52
08 травня 2024 17:15
06 травня 2024 12:28
03 травня 2024 14:18