Україна продовжує працювати над створенням міжнародного спецтрибуналу для росії за злочин агресії, і на цьому шляху вже є досягнення. Головне з них те, що міжнародна спільнота зараз не веде дискусію про доцільність чи недоцільність такого трибуналу, а зосереджена на пошуку реальних механізмів його створення.

Про це сказав народний депутат від «Слуги Народу», Олександр Качура, який є членом міжфракційного депутатського об’єднання «Трибунал для російських агресорів».

«Я згоден зі словами колишнього Генсека ООН Пана Гі Муна про те, що мир або справедливість – це хибний вибір. Ми не можемо обмінювати справедливість на мир у країні. Тільки коли путін та його поплічники сядуть на лаву підсудних і будуть засуджені за вчинені злочини, наше суспільство відчує справедливість. Саме тому ми продовжуємо напрацьовувати варіанти трибуналу. Цього місяця відбудеться засідання координаційних груп від тих держав, які працюють у напрямку пошуку прийнятних варіантів», - повідомив парламентарій.

На його думку, оптимальним є створення трибуналу через голосування в Генасамблеї ООН.

«Ще один варіант, який зараз обговорюється, – створення інтернаціонального трибуналу в іншій авторитетній юрисдикції, яку визнає міжнародна спільнота. Саме там може бути проведене відповідне розслідування. Однак сама нинішня ситуація вказує на те, що світу потрібне оновлення норм права. Саме міжнародний трибунал може навіть заочно засудити агресора, того, хто розпочав війну проти нашої держави, чиновників російської федерації», - наголосив політик.

Він додав: зараз ще є держави, які вважають, що з росією можливі перемовини, тому не хочуть поки «зачиняти» двері перед агресором.

«Окремі країни думають, що з росією ще можна домовитися, але таких держав стає все менше й менше. Після терактів та воєнних злочинів, вчинених військовими рф, залишається все менше скептиків, які сподіваються на переговори з рф і вважають її суб’єктом. Її статус – терористична країна, з якою і треба розмовляти відповідним чином», - сказав народний депутат.

Також, за його словами, деякі дипломати й політики сподіваються, що війна в Україні сама якось вщухне, при цьому вони хочуть бути посередниками, торгувати з рф та отримувати прибутки.

«Вважаю, що реакція міжнародної спільноти на війну в Україні мала бути більш жорсткою. Водночас ми продовжуємо наголошувати, що за бізнесом із державою-агресором стоять убивства наших людей і руйнування нашої країни. Усі зароблені таким чином гроші окроплені кров’ю українців, і іншого тлумачення тут нема», - підсумував Олександр Качура.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини фракцій та груп”

17 травня 2024 11:15
15 травня 2024 14:22
13 травня 2024 11:02
09 травня 2024 21:15
09 травня 2024 21:06
09 травня 2024 20:57
09 травня 2024 11:52
08 травня 2024 17:15
06 травня 2024 12:28
03 травня 2024 14:18